Travel

Travel

Mengira detik

Thursday, May 08, 2008

Suka dan Benci

Salam:

Entah, kenapa aku tiba2 nak tukar template blog aku nie. Lama gak nak cari template yang sesuai..akhirnya aku ketemu satu template yang lebih bercirikan kesenian dan artistik! Cewah...

Baiklah..anda tengok AF? Dan terbaru, Gangstarz akan muncul. Aku bukan nak ceritakan sangat pasal AF, tetapi aku rasa kelakar bila melihat mereka yang terlalu fanatik dengan rancangan
realiti ini. Kalau di astro@15, berduyun mesej kutuk mengutuk siapa yang hebat..hish..manusia-manusia.


Cuba anda baca kenyataan aku di bawah:

Untuk peserta yang kita suka:

Kalau bagus:
"Wah, aku dah agak..mesti dia boleh buat punya"
"suara dia best..mantap, seksi, meletup"
" Hebat..aku dah kata, dia boleh jadi juara"
"Tak sia-sia dia datang dari jauh! Bagus!!"

Kalau teruk:
" Hmm..kasilah dia peluang, banyak masa lagi"

" Alah..dia sakit tekak, kesian dia"
" Lagu tu tak famous, memang lah nampak tak sedap"

" Dia nyanyi ok, cuma pentas tak sesuai"
" Lagu tue memang tinggi, adatlah tuk dia sebab dia baru nak belajar"
" Alah..bukanlah teruk sangat dia nyanyi"



Untuk peserta yang kita benci:
Kalau bagus:
" Alah..baru bagus sikit, tue pun kena paksa ngan cikgu"

"alah..juri kesian kat dia"
" Pengundi buta agaknya..."
" best, tapi tak menarik minat aku nak mengundi"
" lagu tue memang sesuai tuk dia, cuba nyanyi lagu tinggi sure tak boleh"

" asyik buat safe side, memanglah!!"

"harapkan muka jer.."

kalau teruk:

"Yes..aku dah gak, memang teruk!"

" Itulah, confident sangat..sekarang tengok! Nyanyi pun sumbang"
" Nyanyi lagu asli macam lagu pop, ingat dia tue mariah carey ke?"
" Apsal lah dia boleh masuk AF?"
" Nyanyi macam karaoke, nenek aku nyanyi lagi sedap"

" Minggu lepas besar kepala, dapat lagu dia suka, sekarang terkehel tekak nyanyi lagu tinggi"



Itulah dunia. Aku nak kaitkan dengan kehidupan kita. Bila kita suka/sayang kat seseorang itu, kita sering dibutakan dengan pelbagai khayalan. Apa saja mereka buat, ia tetap baik bagi kita. Kalau dia salah, kita tetap maafkan dia dengan hati terbuka.

Tetapi...

bila kita benci seseorang, apa saja dibuat tak kiralah baik atau semanis apa sekali pun, ia tetap dibenci! Malah...nak melihat muka pun tak sanggup....paling teruk kita akan sanggup doakan keburukan agar orang dibenci itu menerima bala didunia ini...


Inilah kenyataan hidup...jadi, jika kita berada di dunia ini..beringatlah!! Paling penting jadilah orang yang sering disayangi dan disukai oleh semua orang.. dan jangan jadi orang yang dibenci... paling teruk, jangan hancurkan kepercayaan yang diberikan kepada kita. Ingatlah...kepercayaan adalah sesuatu yang umum dan bila ia hilang, sakitnya terasa sehingga ke tulang hitam.

Fikir sejenak..siapa orang yang anda paling sayang dan benci di dunia ini? Ingat, frasa sayang dan benci bukan semudah dan semurah utk dituturkan....!!Ia perlu datang dari hati, kerana hati hanya akan menilai, mulut sahaja yang terus bicara...

Wassalam...

16 comments:

jumapx said...

wah...

meletopz dgn wajah blog baru...

sesuai dgn coretan seorg putera...

baru sedap mata memandang...he3

propa~

nyda said...

btol tu..
hmm..
nida ade gak org yg nida x suke
(x de la sampai tahap benci)
slalu doa supaya hilang perasaan x suke kat org tu..sian die..huhuhu
tapi kekadang tu..bila nampak je die..tros jadi x de mood..padahal die tak de buat salah papepun..
kalo tak nampak muke die tak pe plak...
slalunye kalau nida ade ngn die..mesti nida lebih banyak diam..daripada bercakap menyakitkan hati die...huhuhu~
jahatkan saye???isk3

Raja Azrul said...

jumain:-
-pening gak nak cari template ni..kena search internet..walaupun ada kureng, but still ok ler,hehehe..


nyda:-
-hehehe..tahu takpe. Abang pun ada gak list2 mereka yng tidak disukai (BUKAN BENCI)..dan list2 org yng hilang kepercayaan..

thanks nida coz memahami, tak sia2 jaga duit kelab dulu..huhuhu!!

FendyHekka said...

weh ni saper plak yg ko benci nih? bagi aku benci atau sayang tu sgt subjektif. kdg2 mulut kata benci tp sbnrnye jeles jer. yg kata sayang tp sbnrnye bnci of kos la melambak. Ala benci camner pn kdg2 sbb kita tak knal. bila dh knal terus suka. dok gituh?

Puteri Cahaya said...

Cantik blog raja... pu3 suka... erm.. yela... puteri dulu ada sikap tu.. benci sampai doa untuk kecelakaan orang yang puteri benci.. tp skang puteri dah sedar... semua tu x ke mana... yg sakit, kita sendiri.. baiknya, doakan kelapangan & bahagia... akan ada yang indah datang untuk kita...

Raja Azrul said...

fendy:-
-betul tu, kdg2 kita trus menghukum sebelum mengenali, tetapi manusia ini bermacam2 perangai! Tak semua kita suka dan tak semua kita benci


Puteri:-
-lama x dgr criter puteri?huhuhu,stuju, saya ada gak benci orng, sampai tahap taknak tengok muka orang tu..tapi xde lah sampai nak doa yang buruk2..

huhuhu..

Daoz said...

(angguk) btol sgt.dan betapa tersepitnye kita kalu kita suka org tu,mknanye ape dia buat kita nmpk elok je,tp die xsuke kita,ape yg kita buat mesti slah pd dia.hampa.

Raja Azrul said...

daoz:-
-mcm ada pengalaman jer..hahaha..takpe, aku paham sangat!!

imnotperfect said...

itu kalo kite di pihak yg ade perasaan mcm tu.. mcm mane agknye rase bile kite plak di pihak yg org x ske n org ske tu? mesti sakitkan bile tau ade gk yg x ske kite tanpa sebarang sebab..

nway, nice layout.. nmpk klasik sket, hehe...

iramahati said...

pape pun, kata org kan, jgn terlampau benci kat seseorg, nnti bleh jd suka. n klu suka kat org jgn suke sgt2, kang bleh terbenci..aku setuju ngn kata2 ni, maklomlah masa depan kite tak tau..anda bagaimana?

btw zrul, nice layout.. :)

nyda said...

btol tu abg zam...
sbb tu la nida rase bersalah x suka ngn org tu..tapi x bley la..setan banyak..huhuhu~
as i said before..diam lagi baik...
well,
penah je sebenarnya merasa dibenci org..siap kene boikot lagi
time tu x tau cam ne nak teruskan idop..tapi alhamdulillah la semua tu hanya tinggal parut kenangan...
isk3..sedih3

Cactito said...

wah..xde kait mengait dgn komen2 propa atas tu.
ni haa..bila nak blanje kfc alamanda lagik?

Daoz said...

tibe je tito rosakkn mood.nway,kfc alamanda ke hape ke,count me in k.

azwan bamadhaj said...

tiara jac ke tiaca jac???

benci atau sayang?
no komen, kdg2 kita kene tgk jugak, kalau ramai sgt benci kita, mungkin kita jugak yang silap...

imnotperfect said...

ok, aku nk tny kt cni, sape yg x ske aku? cpt ngaku.. hahahaha...

btw nyda, abgzam x tujukan comment abgzam tu kt nyda tau, itu statement utk semua org, hehe..

Raja Azrul said...

zamrie:-
-Adatlah manusia zamrie..ada orang suka dan ada juga yang tak suka..paling penting, kita tak musnahkan rumah tangga orang lain, dah ler...thanks!!

mel:-
-thanks mel..stuju sgt ngan apa ko ckp..juz berpada2..takyah beria2..aku dah berapa kali terkena mcm yg ko ckp tue..


nyda:-
-betul nida, kita nie manusia, mmg ada jugak yg kita tak suka..diam mmg lebih baik, tapi biarlah kita ikhlas dalam berkawan..jgn hipokrit!!

tito:-
-jauhnya sampai nak ke alamanda, kuantan xde KFC ke? Huhuhu...

daoz:-
-datanglah KL..kami sentiasa menanti anda semua!!

azwan:-
-Tiara ler..cuba tgk betul2..hehehe...mmg le.ada gak yang tak suka kita..jadi ubahlah mana yang patut!!

zamrie:-
-wah..orang takkan mengaku kalau tak suka, cuma dia akan beri isyarat, mcm taknak layan sangat, sms tak balas..hehehe..