Travel

Travel

Mengira detik

Thursday, July 09, 2009

Terima kasih: PPSMI


Assalamualaikum...

Lega mendengar berita di nTV 7 pada 8 Julai 2009, tatkala PPSMI dimansuhkan.
Berita ini merupakan kemenangan pada mereka yang beria-ria memaksa kerajaan memansuhkan PPSMI.

Bermacam-macam resolusi dibuat, tapi akhirnya sistem lama juga dipakai semula. Bagi mereka yang tak setuju ia dimansuhkan, fikirkan lah balik apa kah kebaikan utama PPSMI? saya rasa takda..

memang banyak pelajar saya yang mengeluh bila belajar sains dan math dalam BI. Saya bukanlah anti BI, tapi biarlah subjek BI itu dikemaskini. Kualiti guru bahasa inggeris juga harus ditingkatkan (contoh- macam madam mala, best english teacher in Pahang..hehehee)...

Saya terbaca satu artikel dalam the star, ada parents yang tak puas hati, tapi rata-rata adalah parents dari keluarga bandar. Dan paling kelakar, ada parent yang nak hantar anak mereka belajar kat Singapura?? Gila kan??

Tapi sebagai rakyat Malaysia, kita kenalah bangga dengan bahasa kita. Kata nak jadi 1 Malaysia, maka kenalah sokong dan yakin dengan kemampuan bahasa kebangsaan kita!!

Apa-apapun, kita tunggu sahaja pelaksanaannya semula 2012. Dan cikgu-cikgu Math dan Sains janganlah sedih sebab tak dapat elaun PSIP, kerana kalau nak mengajar ini biarlah ikhlas!!

Saya juga sokong dasar terbaru nak memantapkan Bahasa Melayu di kalangan pelajar!! Tahniah!!!!

3 comments:

azwan bamadhaj said...

erm.....


bacalah blog tun m....

huhuhu

- j o h a r i - said...

tapi kenapa di sekolah cina n india, sains n matematik di ajar dlm bhsa ibunda mereka, tidak dlm bhsa "1 malaysia"?

FendyHekka said...

BI atau BM xpenting sbb cuma pengantara... yg penting ilmu tu sampai ke x... so ppham2 je la