Travel

Travel

Saturday, November 13, 2010

Ulasan Filem : Crayon


Minggu ini kalau ikutkan tidak banyak filem menarik di pawagam. Filem terakhir yang saya tonton pun adalah filem " Eat, Pray, Love".

Jadi, dalam kesempitan masa, sekali saya menonton filem Malaysia terbaru iaitu " Crayon". Jangan terkejut, mungkin ada antara pembaca sekalian yang tak tahu pun cerita ini. Tapi kenyataannya jalan cerita filem jauh lebih baik dari filem Magika yang memenangi filem terbaik baru-baru ini.

Ulasan:-

Tiga perkataan untuk filem ini " Ringkas, kemas, dan tersirat". Filem karya A. Burhanuddin ini diterbitkan oleh Linda Ziegler iaitu kakak kepada aktress terkenal, Julia Zigler. Judulnya sangat ringkas, crayon iaitu sejenis alat mewarna yang popular bagi kanak-kanak. Tapi maksudnya sangat mendalam, bagaimana dengan melukis menggunakan krayon sahaja, kanak-kanak mampu untuk menyatukan pelbagai bangsa dan agama.

Filem ini mempunyai dua lokasi, iaitu Singapura dan juga Melaka. Jadi, perhubungan yang wujud antara dua negara banyak disentuh dalam filem ini. Bagaimana pandangan sinis masyarakat Kota Singa terhadap kampung akhirnya banyak disangkal dalam filem ini.

Jika diamati, setiap ayat di dalam filem ini mempunyai maksud tersendiri. Filem ini mempunyai unsur komedi, drama dan tragis. Dari segi lakonan, saya paling suka watak Mak Engku dan lakonan Kan Hoe dan Rafaat dalam filem ini. CUkup bersahaja...ada komedi, dan airmata.

Muzik dan kesan khas dalam filem ini juga boleh dikategorikan kemas. Cuma adalah beberapa babak yang dirasakan macam tak logik dan wajar dibuat dengan lebih baik lagi.

Saya tak nak komen pasal keseluruhan filem ini. Tapi..apa yang boleh saya katakan, filem ada rencahnya tersendiri. Dan jika ada anugerah filem 1 Malaysia, filem ini amat wajar untuk menang...kerana perpaduan dan mesej disampaikan dalam filem ini cukup bermakna.

Paling terkesan watak Afiq yang bermanja dan Wan Adam ( Kan Hoe) yang cukup menjadi. Walaupun watak Afiq boleh dikemaskan lagi, tapi ia sudah cukup membuatkan filem ini masih boleh ditonton.

Mungkin hanya nama Adibah Noor sahaja dikenali dalam filem ini. Tapi percayalah, anda tidak rugi menonton filem ini..dan ia bukanlah filem berat seperti Yasmin Ahmad atau U-Wei Hj Sahri.

Rasa pelik juga kenapa filem ini tercalon dalam mana-mana kategori FFM 23.

Jadi, kesimpulannya..jika anda inginkan kelainan hujung minggu, pergilah menonton krayon, tapi jangan terkejut jika hanya anda seorang sahaja di pawagam ( maklum lah orang Malaysia mana nak tonton filem jenis begini)..hehe.

Chow!

5 comments:

Melody said...

nak tengok!

Muhamad Nor aka Mamat aka putra said...

wahhh..awesome.. trase nk tgok lak .. :P

Raja Azrul said...

mel:-
-memang patut tgk, aku rasa sesuai gak ngan jiwan ko.

muhamad nor:-
-yup..pegi tgk cepat sebelum habis tayang

Melody said...

azrul : ye ek? tapi filem malaysia yang kita suka memang selalunya lebih kurang sama kan. kalau kau duduk dekat ngan aku, aku rasa kita memang jadi geng kaki wayang lah. :)

ryann said...

terlepas untuk tonton