Travel

Travel

Mengira detik

Saturday, May 11, 2013

Pilihanraya umum 13? Gelap???

Salam semua,

Alhamdulillah, kini kita sudah berada dalam bulan 5 2013. Begitu cepat masa berlalu. Dalam sedar tak sedar juga, blog ini telah ditulis hampir 6 tahun. Wow, masih bertahan ye! Di kala orang sibuk Facebook, Twitter, whatappss dan macam-macam, aku masih menganggap blog adalah medium terbaik dalam menulis apa yang berlaku dalam kehidupan harian kita.

Baiklah, untuk penulisan kali ini, aku ingin memberi pandangan ringkas mengenai pilihanraya umum ke 13 yang baru sahaja berlalu pada 5 Mei lepas. Wow, memang panas! Buka sahaja FB memang masih banyak lagi kiriman mengenai pilihanraya ini. Keputusan pun sudah diketahui, dimana BN memenangi 133 kerusi parlimen, berkurang 7 kerusi berbanding pilihanraya lepas.

Pada pandangan aku, masih banyak kelompongan dan perkara asas yang perlu dibaiki oleh kesemua pihak. Walaupun peratusan mengundi tinggi (antara dalam dunia), namun masih lagi wujud dakwaan ketidaktelusan SPR dalam mengendalikan piliharaya ini.

1. Suburkan demokrasi
Masih ramai lagi rakyat Malaysia tak faham dengan maksud demokrasi. Media perdana masih lagi dikongkong atau dikawal oleh BN. Jadi, masyarakat luar bandar yang kekurangan maklumat lebih mudah untuk memahami apa yang diperkatakan oleh media, berbanding maklumat sebenar. Ini sebenarnya membawa keadaan yang kurang sihat. PR pula tidak diberi peluang yang sama untuk bercakap atau mengeluarkan sebarang kenyataan di media. Bagi aku, ini adalah suatu perkara yang harus dipandang serius.

2. Pilihanraya yang adil, dan tepat.
Pelbagai keraguan yang wujud semasa pilihanraya lepas. Keraguan ini bermula dengan undi pos yang turut melibatkan isteri kepada pegawai tentera dan polis terlibat. Hmmmm...kemudian, undi pos tidak dikira, sebaliknya disimpan sebelum dikira pada hari pengundian. Ini sebenarnya boleh mengundang spekulasi kepada rakyat, akan ketelusan SPR. Kemudian, isu dakwat kekal yang tidak kekal. SPR menyatakan dakwat tersebut kekal 2-7 hari, tapi ramai membuat aduan, ia kekal dalam 10 minit sahaja. Jawapan SPR masih belum jelas mengenai dakwaan ini.

Persempadanan kawasan dan parlimen juga harus dibuat, untuk wujudkan keadaan adil dan saksama. Contohnya, Sarawak mempunyai kawasan parlimen yang paling banyak, tetapi kepadatan penduduk masih rendah jika dibandingkan dengan Selangor dan Johor. Situasi ini akan menjejaskan kualiti parti yang menang, sedangkan pilihanraya ini adalah hak rakyat. Aku rasa pihak SPR harus mengambil kira perkara ini dalam pilihanraya akan datang.

3. Manifesto menyeluruh
Tidak dinafikan, kedua-dua belah pihak mampu menghasilkan manifesto yang baik sekali. Namun, kajian harus dibuat mengenai apa yang kurang mengenai Aku Janji & Manifesto PR. Jika dilihat, Aku Janji BN lebih kepada kawasan golongan luar bandar, manakala PR pula ke arah masyarakat bandar. Situasi ini amat kurang baik, dan boleh menyebabkan undian terpecah dalam keadaan tidak stabil. Maka, untuk pilihanraya akan datang, kedua-dua belah pihak harus mengambil kira kesemua kawasan termasuk lah di Sabah & Sarawak.

4. Ikut kehendak rakyat
Sudah masa kesemua pihak harus faham apa menjadi masalah utama dalam negara kita sekarang. Masalah inflasi, kos hidup makin tinggi, persaingan tidak sihat dan masalah perkauman. Kesemua ini harus dicari formula yang sesuai untuk memastikan Malaysia terus unggul di mata dunia. Ketepikan dulu fahaman politik, duduk semeja dan berbincang mengenai masa depan negara. Kalah pilihanraya bukan bermakna anda tidak bagus. Rakyat Malaysia masih perlukan idea anda semua untuk memimpin negara. Aku kagum melihat Datuk Saifudddin ( BN _temerluh) yang sanggup bekerjasama dengan wakil PAS, walaupun beliau kalah dalam pilihanraya. Ingat, bekerjasama bukan bermaksud lompat parti. Ia cuma sekadar memberikan khidmat dan pandangan tentang pentadbiran dan politik yang sihat.

5. Wujud keadaan politik sihat.
 Politik sihat - adalah dimana kesemua pihak menjalankan tanggungjawab masing-masing dengan berkesan. Aku kurang suka dengan kenyataan " pembangkang asyik membangkang sahaja". Benar, tugas pembangkang adalah membangkang. Kerajaan mempertahankan kes, dan usul. Itu sepatutnya berlaku. Jika semua ahli MP tahu tugas mereka, aku kira keadaan ini membolehkan kita mewujudkan politik yang sihat. Lihat sahaja contoh UK, dimana debat dalam parlimen disiarkan di saluran khas BBC.

Oklah, penat dah menulis. Apa-apapun tahniah kepada kedua-kedua belah pihak. Aku rasa tindakan PR untuk menolak keputusan adalah langkah terbaik, sebab semua orang ada pandangan masing-masing. Maka, PR harus gunakan saluran yang betul dalam mepertikaikan keputusan tersebut. Pandangan aku, jika ada sebarang keraguan, tunjukkan lah dengan bukti yang sahih. Bukan melalui kenyataan atau video yang telah diedit.

Aku bukanlah seorang ahli politik, cuma ini adalah pandangan kecil dari seorang rakyat Malaysia.

rajaazrul

Sunday, May 05, 2013

Jalan - Jalan : Beijing

Halllooooo... dan salam april buat semua!

Penulisan kali ini menceritakan pengalaman saya ke negara China iaitu Beijing. Ini adalah kali kedua saya ke sana selepas ke Shenzhen dan Guangzhou pada tahun 2010. Menariknya kali ini, saya telah pergi bersama dengan 2 orang adik saya, dan rakan saya - Rashidi. Jadi agak happening sikit laaa!! Jom saya ceritakan serba ringkas pengalaman disana, dan Insyaallah boleh menjadi panduan buat para pembaca yang berhajat untuk melancong ke Beijing.


Suasana di kawasan Forbidden city.


Hari Pertama:


Untuk pengetahuan semua. saya ke Beijing menaiki Air Asia X. Dengan harga serendah RM1200 ++, Alhamdulliah saya berjaya menaja adik saya yang bongsu untuk ke sana. Yup, untuk ke China anda perlukan visa, jadi pastikan anda sudah memohon visa sebelum ke sana. Perjalanan menaiki Air Asia X memang memenatkan. Kerusi agak sempit, makanan terhad, NO entertaiment... hurrmmm sesuailah dengan bajet flight. Jadi jangan nak demand lebih ye... hehe.

Bertolak dari KL jam 7pm dan sampai di Beijing jam 1am. Fuhh...memang penat. Almost 6 hours dalam flight!!!! Bangun tidur...last-last sampai juga saya ke Beijing. Oh ya, saya ke Beijing pada musim sejuk...pada bulan Nov 2012. Jadi suhu nya dalam sekitar 10 C (sejukkkkkk gilerr). Bila tiba di Beijing, memang sah lah kena pakai baju winter...baju tebal! Suhu di Beijing memang luar biasa.....dan bagi saya, ia sangat extreme!
Semasa tiba di Lapangan terbang Beijing

Hari Kedua:
Tidur dalam beberapa jam sahaja, pagi kami mulakan hari dengan melawat tempat-tempat menarik di Beijing. Oh ya saya stay di hotel Long ding Hua. Ia antara hotel yang Halal di Beijing. Jadi, tak perlu risau kerana sarapan nya memang Halal...(cuma takdalah Nasi Lemak atau Roti Canai yer). Hehe.....

Pagi - Tianmen Square & Forbidden city. Dua tempat itu terletak di Pusat Bandaraya Beijing. Oh...Beijing memang besar, penduduknya hampir 20 juta orang. Fuuuuhhhhhhhh besar tu! Ia mempunyai bangunan moden dan tradisional. Tapi tak tersusun sikit...mungkin sebab penduduknya terlalu ramai dan padat. Jadi anda akan dapat lihat masih ramai lagi peniaga yang susah di sana.

Tian men square adalah dataran khas (macam dataran Putrajaya) yang digunakan oleh pihak kerajaan China semasa program rasmi negara. Ia juga menempatkan makam Ma Zhou Tong iaitu pengasas komunis di China. Tidak apa menarik, cuma sesuailah kalau sesiapa yang suka bergambar. Selepas itu, kami mula masuk ke Forbidden City atau Kota Larangan. Saya suka Istana ini, sangat unik! Terasa seperti dalam filem Hong Kong pulak! Hehehe...... Kota larangan ini berusia ribuan tahun. Ia juga menempatkan gundik maharaja China! Memang tidak dinafikan empayar China begitu kuat suatu ketika dahulu. Dan saya juga terfikir bagaimana Hang Tuah datang ke Negeri China ya! Jauh betul dia berjalan... hehehe.

Selepas itu, kami menikmati makan tengahari di restoran Halal. Yup makanan China berbeza dengan restoran Cina Muslim di Malaysia. Tasteless...hehe. Takda rasa...dan tak pedas. Tapi inilah yang kami lalui selama 7 hari di sini. Selepas makan, kami semua Masjid Niujie dan membeli belah di pasaraya Halal ( tak jauh dari masjid tersebut). Oh ya, masjid di China ni memang unik. Ia seperti rumah tradisional China. Memang akui Islam di China sangat kukuh! Alhamdulillah....

Tapi tak tahan, tempat amik wuduk di luar....sejuk!!!!!!

Hari ketiga:
Menara asap pertama of Great Wall
Ringkasan hari ketiga ialah hari membeli belah + Great Wall !Pagi pagi kami ke Pusat Sutera & Jade. Biasalah....kalau ke China, nak murah kenalah pergi pusat Jade yang ditaja oleh kerajaan ini. Dengarlah taklimat dan pastinya mereka akan katakan bahawa barang mereka paling berkualiti. Semestinya laa... hehe. Tapi jangan risau, kalau nak beli..silakan. Jika tidak mahu, buat-buatlah amik gambar atau makan snek kat luar. Hehe.

Lepas itu, kami bertolak ke Great Wall atau nama indahnya tembok Besar China. Paling dekat dengan Beijing ialah di Bandaling. Dalam 1 jam 30 minit perjalanan. Sebelum sampai, kami singgah makan tengahari dan solat di restoran khas yang terletak dalam perjalanan ke sana.

Memang tidak dinafikan...inilah antara ciptaan manusia yang sangat luar biasa! Tembok Besar China dikatakan panjangnya melebihi 1000km, dan ia boleh dilihat dari bulan. Namun ada beberapa tembok ini telah roboh semasa zaman peperangan. Ia masih kukuh dan kerajaan China begitu menjaga sumber warisan ini ..  maklumlah ia kan ikon utama bagi negeri China.

Ia ibarat seperti seekor naga yang merentasi gunung ganang. Memang sangat gah! Orang dulu juga pernah berkata, anda adalah pahlawan jika anda berjaya merentasi keseluruhan tembok besar China. Tapi saya??? Hehehe....saya hanya berjaya memanjat hingga ke menara kedua sahaja. Adik -adik saya berjaya hingga ke menara ketiga! Tapi bila anda berada di atas, fuuhhhhh subhanallah.... memang terbentang indah ciptaan Illahi. Sungguh menakjubkan. Semasa anda memanjat menara, tak mustahil anda akan bertembung dengan kumpulan-kumpulan dari Malaysia. Maklumlah...Beijing ni popular dalam kalangan pelancong Malaysia.

Suhu memang dingin apatah lagi ketika angin kus kus mula meniup. Fuhhh terasa kebas telinga dan kepala. Memang tak tahan. Sempat jugalah merasa kopi yang berharga RM20 secawan. Sangat mahal!!! Aduhai tapi terpaksa sebab suhu di Great Wall sangat sejuk! Kami bertolak pulang dan makan malam sebelum ke hotel. Oh ya, musim sejuk malamnya agak cepat. Dalam sekitar jam 5pm dah gelap macam pukul 8pm. Jadi kami makan malam dalam sekitar jam 6pm. Pulang ke hotel sekitar 7pm.

Hari Keempat:

Panda Zoooo..... yes! Hari keempat ialah masa untuk bertemu dengan Panda. Ia merupakan ikon kepada negara China, dan semestinya Panda adalah beruang yang hampir pupus di dunia. Menurut guide kami - bilangan Panda sudah semakin berkurangan, ini disebabkan aktiviti penebangan hutan serta pemburuan yang tidak terkawal.Panda berasal dari wilayah Sichuan, yang terletak ribuan KM dari Beijing. Dan sempena sukan Olimpik 2008,  5 ekor Panda telah dibawa ke Beijing dan diletakkan di dalam Zoo Beijing.

Sebenarnya Panda ni suka makan buluh. Dahlah makan buluh, memilih pulak...! Nak buluh dari Sichuan sahaja. Mungkin rasanya tak sama kot. Jadi, pihak kerajaan China telah mengimport buluh-buluh dari Sichuan, semata-mata nak memelihara 5 ekor panda ini. Tidak dinafikan, Panda memang comel. Lagaknya tak ubah seperti seekor kucing. Tapi hakikatnya Panda adalah beruang, dan ia adalah binatang liar. Bila -bila masa ia boleh mengganas.

Panda ini diletakkan dalam rumah khas, dan ia dibina sempena sukan Olimpik 2008. Tapi jangan haraplah nak bergambar Panda secara dekat, ini disebabkan Panda suka hidup bersendirian. Itupun kalau dia tak tidur. Hehe.

Selepas melawat Panda ( tak sampai 30 minit pun!), kami pun pergi makan tengahari dan membeli belah di beberapa kedai seperti pusat permata, burning cream dan Traditional medicine. Kat sana ada rawatan urut kaki secara percuma. Kemudian, anda akan dihasut untuk beli barangan mereka yang sememangnya mahal. Jadi, belajar untuk katakan TIDAK! Jangan tunjukkan anda berminat! Hehe.

Sesi petang waktu membeli belah di dua tempat terkemuka di Beijing iaitu Yashow Market dan Silk Market. Jangan risau, ia bukan tempat me0mbeli belah yang ditaja oleh kerajaan China. Di Yashow Market, anda boleh membeli barangan tiruan seperti seluar, jean, baju dan macam-macam lagi. Tapi, semua barangan disana kena tawar. Adeeiii...ni yang malas ni. Huhu.

Kalau di Silk Market, kompleksnya agak tersusun jika dibandingkan dengan Yashow. Mungkin ia terletak di sekitar pusat bandaraya Beijing. Sini, memang ada silk, tapi anda boleh juga cari barangan lain seperti baju, beg, dan aksesori. Barangan elektronik pun ada...hehe.

Hari Kelima:
Di Pusat Jade
Hari ini kami semua melawat ke beberapa tempat menarik sekitar Beijing. Lawatan pertama ialah ke Summer Palace (Istana musim panas). Istana ini merupakan  istana hinggap, dikatakan digunakan oleh Maharaja ketika musim panas. Dan istana ini dikelilingi tasik. Walau bagaimana pun, kita tidak dibenarkan masuk ke Istana tersebut, hanya boleh jalan-jalan sekitar tasik sahaja.

Bila tiba disana...fuuhhhh cuacanya sejuk gila-gila. Memang lebih sejuk dari semalam. Nak pulak, apabila angin dari tasik bertiup kencang. Memang terasa ke tulang sum sum. Anda boleh berjalan sekitar tasik dan mengambil gambar. Dikatakan tasik ini akan beku, andai salji turun dan suhu kurang dari 0 darjah.

Selepas ke Istana Musim Panas, kami semua bergerak ke Stadium Olimpik, atau nama popularnya, stadium sarang burung. Stadium ini merupakan stadium terbesar di beijing dan senibinanya dibuat seakan seperti sarang burung. Di sana juga terdapat Taman Olimpik, Hotel 5 bintang dan Stadium Kiub ( Komplek Akuatik Olimpik). Seperti sedia maklum, Beijing telah menjadi tuan rumah bagi sukan Olimpik 2008. Semasa di sana, guide turut menceritakan pengalaman beliau semasa kejohanan tersebut diadakan.

Suhu di luar yang agak sejuk, membataskan kami untuk bergambar sepuas-puasnya. Oh ya, anda hanya boleh melihat stadium ini dari luar. Jika nak masuk, kena bayar.

Selepas solat dan makan tengahari, sekali lagi, kami membeli belah di Pearl Market. Pearl atau mutiara disini memang murah. Tapi saya memang tidak ada keinginan untuk membeli belah. Apa lagi, masa 2 jam kami dihabiskan di Mcdonald ( minum kopi je..hehe).

Hari keenam:

Hari terakhir sebelum berangkat pulang. Kami check out sekitar jam 12pm, dan terus menikmati makan tengahari di sebuah restoran Muslim. Selepas makan. sekali lagi, guide membawa kami ke Silk Market & Yashow Market untuk kali kedua. Kali ini memang sah mati kutu sebab dah tak tahu nak beli apa. Memang trip beijing kali ini tak bawak duit yang banyak. Lagipun barangan China agak mahal dan kurang menarik.

Apa lagi, kami jadikan Mcdonald dan kedai tepi jalan sebagai medan untuk melepak. Selepas makan malam sekitar jam 7pm, barulah kami bergerak ke lapangan terbang.

Tapi penerbangan sekitar jam 1am. Agak awal..dan kaunter masih belum buka. Lapangan terbang Beijing tak sehebat KLIA, tak banyak tempat boleh pergi. Ini disebabkan Air Asia bertolak dari terminal 2. Menurut guide, kebanyakan pesawat utama akan menggunakan terminal 3 yang lebih besar dan moden. Huh...memang inilah nasib kalau naik Air Asia. Apa lagi, sementara nak tunggu kaunter dibuka, lelaplah dulu di kaki lima.

Dalam jam 11pm, kaunter dah dibuka, dan manusia punyalaaaa ramai! Maklumlah cuti sekolah, dan kebanyakannya adalah orang melayu (Malaysia). Dah macam mini putrajaya pulak kat terminal ni. Alhamdulliah.urusan check in selesai dan kami bertolak pulang ke KL dalam sekitar jam 1am. Kami sampai di LCCT sekitar jam 7pm.

***

Tidak dinafikan, Beijing merupakan bandaraya terhebat dan terulung di Asia. Namun populasinya yang semakin bertambah, serta kurang pengurusan yang baik, menyebabkan bandaraya ini masih terkebelakang. Anda masih boleh melihat pengemis, atau masyarakat China yang miskin. Bejing mempunyai penduduk Islam yang ramai, dan kebanyakannya berasal dari Xian & Mongolia. Beijing mempunyai banyak tempat sejarah namun bagi saya, ia perlu dibaiki dari semasa ke semasa agar bandaraya ini lebih mesra pengunjung.

Bagi mereka yang berminat ke Beijing, pastikan anda mengikut tips di bawah:

1. Harga pakej Beijing akan murah jika anda mempunyai 10 orang dewasa ke atas.
2. So far, Air Asia X adalah pilihan terbaik untuk tambang murah. Cari waktu promo..insyaallah murah!
3. Bawa makanan & minuman segera...mcm biasa, susah nak dapat makanan halal.
4. Kalau nak berjalan tu, better lepaskan hajat siap2...sana tandas kurang bersih. Termasuklah di masjid.
5. Belajar sedikit bahasa mandarin...ia amat penting terutama kalau anda nak beli minuman..hehe.
6. Masa musim sejuk....beware!! Suhunya memang ekstrem. Bawa pakaian tebal secukupnya.

Oklah...sila lihat gambar dibawah! Huhu....macam biasa siapa nak tanya mengenai Beijing, sila email ke rentaka.travel@gmail.com. Saya sendiri akan menjawabnya.
Di atas Great Wall

Di dalam Kota Larangan....
Semasa menonton Akrobatik Show

Di kaki Great Wall
Di kawasan Tianmen Square

Terima kasih
Azrul