Travel

Travel

Mengira detik

Friday, November 30, 2007

Debat Diraja 2007: Memori sukar kulupakan!!




Huh?!

I'm back for my blog!! Yahoo..akhirnya beban aku dah habis. Tesis dah siap, debat dah abis cuma tinggal satu lagi..persediaan mental dan fizikal bagi Latihan Industri.

Tinggalkan dulu pasal pratikal. Nanti aku akan cerita kan...sekarang ini, masa untuk ceritakan al-kisah debat aku. Debat diraja 2007 kali ini diadakan di UiTM Shah Alam. Bertolak pada 24 Nov 2007, aku pergi bersama Adzuan UUM. Hari tue memang malang dan tensyen bagi aku. First, nak siapkan tesis, 2nd nak prepare untuk debat. Memang ar sangat sakit..huhuhu.

Mood aku nak berdebat memang kurang. Aku sampai dalam kol 12 am di UiTM Shah Alam. Badan penat (tesis yang masih tak siap) ditambah dengan banyak sangat masalah menimpa. Dan akhirnya pagi itu (25 Nov) i make a move to score!!


Kami berhempas pulas untuk buat terbaik pada hari pertama, untuk perlawanan kedua, aku tak masuk pun..sebab terlalu penat. Dan, kami telah menang 2 daripada 3 perlawanan.

Itu hari pertama, hari kedua..mungkin mood aku kembali pulih..aku kini makin kuat tuk berdebat. Alhamdulillah..team aku menang 2 dari 3 dan layak untuk ke suku akhir.
Suku akhir?! Wow..kembali lagi mengulang sejarah tahun lepas. Kali ini aku kena kuatkan semangat melawan team UiTM Utama A. Team ini agak kuat kerana mengikut sejarahnya kesemua pendebat pernah berada di pentas final. Keputusannya..di suku akhir kami tewas di tangan UiTM..dengan juri 3-2, margin 2..

Memang sentap!! Tapi kita kena redha. Mungkin ini bukan rezeki kita agaknya!!

Baiklah ini keputusan keseluruhan perlawanan bagi team aku (UMP Utama A).

Hari pertama:
1. UMP A vs UTHM A ( menang, best speaker-Khairi)
2. UMP A vs UPM A (Kalah, best speaker - Borhan (UPM)).
3. UMP A vs UKM B (menang, best speaker- Raja Azrul)

Hari kedua:
4. UMP A vs UTEM A (kalah, best speaker-Raja Azrul)
5.UMP A vs UTHM A (Menang, best speaker-Raja Azrul) 6. UMP A vs UiTM muda A (Menang, best speaker- Raja Azrul)

Hari ketiga:
Suku akhir
UMP A vs UiTM A (Kalah, best speaker-moon (UiTM) )

Ranking overall: tempat ke tujuh.


Kenangan manis aku bersama bebudak debat UMP!!





  • Adam telah jatuh longkang, beg aku lak hilang (dah jumpa), dompet jumain hilang (pun dah jumpa), Pintu bilik adam terkunci..hehehe, macam2 , tapi semua terbalas dengan kejayaan UMP di Royal UiTM.




  • Team English juga layak juga ke suku akhir. Walaupun kalah, nama UMP tetap gah dalam dunia debat IPTA.




  • Amir dinobatkan pendebat terbaik keseluruhan kategori muda, Adam lak jatuh pada nombor dua. Tahniah untuk adik-adikku.




  • Semasa dinner MADUM, pasukan debat UMP telah menerima anugerah tunas harapan 2007. Ini adalah permulaan yang baik bagi UMP dalam arena debat tanahair.




  • UMP satu-satunya pasukan yang lepas ke suku akhir (yang paling muda) selain dari UKM, UiTM, UIAM, UTM dan UM. Nama UMP dilihat sebagai pasukan baru yang cukup menyerlah.




  • Banyak juri memberi komen positif terhadap pasukan UMP. Bukansahaja pasukan utama, tetapi juga pasukan junior. Tahniah!!




  • Team Adam ( Junior B) hanya tinggal 2 anak tangga untuk layak ke suku akhir. Team Hafizee (Junior A) di bawah team Adam, tinggal 4 anak tangga layak ke suku akhir.




  • Kesemua team junior menang 3 dari 6 perlawanan. Huhuhu..tahniah adik-adik abang!!




  • Majoriti dari bebudak UMP dapat crown (best speaker). Aku, Khairi, Adam,Amir, Afizan, Firdaus dan Law, Hafizee lak dapat calon best speaker.




  • Debators BM kali ini memang terlalu rapat. Kami semua berjalan-jalan dan mandi di wet world Shah Alam. Kami juga main boling dan makan sama-sama di sekitar Shah Alam.




  • Reunion UMP debat..kami semua jumpa Dekwan dan Mimi. Hehehe,..dayat bila lak ur turn?




  • Semasa di wet world, Izzudin (pendebat UDM) dan Adzuan (Hakim UUM) turut turun padang dan join kita sekali. Ini membuktikan bahawa persahabatan dalam debat tiada sempadan.

Oklah, kalau nak cerita memang banyak kenangan manis yang tak dapat dicoretkan di sini, tapi aku yakin masing2 bergembira untuk debat kali ini. Inilah antara debat yang paling manis sekali dalam sejarah debat aku. Entahlah susah nak gambarkan perasaan aku sekarang.

Buat Khairi, Hafizul dan Nadiah. Abang ucap banyak2 terima kasih!! Percayalah, jika tidak ada anda, tidak adalah abang!! Kita bergerak dalam satu pasukan yang unggul.

Buat Azwan dan Madam Mala: Thanks for ur support!! Terima kasih bagi semangat yang kuat pada aku.

Buat adik2 ku yang lain: Keep up a good work!! Semua boleh jadik terbaik. Ingat tiada yang mustahil dalam mencapai kejayaan. Banyakkan praktis dan improve ur skill!!

Ok..jumpa lagi dalam penulisan akan datang. Kalau nak tahu lebih lanjut pasal team, gambar dan kronologi Debat Diraja, sila rujuk blog Azwan..hehehe.Jadikan debat satu budaya!!



Jumpa di Debat Perpaduan, Universiti Malaysia Pahang.

Wednesday, November 21, 2007

Sesi latihan debatku terakhir...


Salam...

Pada 23 Nov, berakhirlah kehidupan aku sebagai mahasiswa UMP. Hakikatnya aku kini bakal menempuhi alam pekerjaan yang memang mencabar. Test terakhir aku..EMT tamat tepat jam 12pm walaupun soalan dia memang susah.

Pada malam tersebut, sesi terakhir latihan debat..huhuhu, penat tapi seronok. Inilah hakikatnya, setelah hampir 5 tahun aku berdebat, kini aku akan tinggalkan dunia debat yang banyak mengajar aku tentang kehidupan. Untuk royal, persediaan mental dan fizikal telah dibuat. Aku kena pastikan aku boleh buat yang terbaik utk royal kali ini. Walaupun banyak masalah menimpa (terutama tesis) aku kena pastikan semuanya berjalan lancar dan tiada masalah.

Dunia UMP ini banyak meninggalkan pelbagai kenangan..dari debat, psm, karenah roomate cafe, isu mpp dan paling menarik semasa aku jadik pres utk kelab kebudayaan dan kesenian UMP. Semuanya takkan sama sekali aku lupa. Paling manis, saat-saat bersama denga adik2 dari SENANDIKA dan juga pasukan DEBAT UMP. Abang ucapkan terima kasih khas untuk adik-adik kerana telah bersama-sama bangunkan Kelab Penukir Ilmu dan SENANDIKA.

Royal akan bermula dalam masa 2 hari lagi..tak lama tu...Insyallah maybe something miracle will happened..maybe??

Khas utk adik-adik debat UMP...

  • Khairi, Nadiah, Hafizul, Afizan, Masitah, Najmie, Fendy, Firdaus, Law,Hafizee, Syafiqah,Adam,Jumain, Amir,Asilah --> Good Luck untuk Debate..
Insyallah..jika ada kesempatan dan rezeki, abang akan bantu kelab penukir ilmu dan pasukan debat kita untuk mendapat sesuatu yang lebih baik dari sekarang.

Untuk pasukan teater SENANDIKA..nantikan post abang akan datang khas untuk kalian.

"Let's roll the time...like dice in monopoly..."

Minggu terakhir di UMP

Salam..

Lama sudah aku tak tulis blog. Bukan malas, tapi sebab terlalu sibuk dengan urusan kerja yang pasti tak boleh aku elakkan.

Kali ini aku nak share beberapa perkara about my life dlm 2 minggu ni.

Pertama, aku baru saja abes buat 5 chapter tesis. Huh, banyak gak tue..naik pening lah jugak. Dahlah tue, antar lewat lak draf kat SV, apa lagi, bising lah orang tua tu..huhuhu. Nak wat camne? Ink printer lak abis, kertas lak semakin sikit..memang betul2 challenge. Tapi sekarang ni kiranya dah ok. Just nak baiki tambah muka depan, apendiks dan reference.Maybe, by friday atau sabtu ni aku dah boleh jilidkan dah...


Kedua. paper final. Hehehe...risaulah jugak. Paper first aku stat 21hb Nov. Itu paper digital. Takut gak sebab puan nurul ckp soalan dia killer. KIller camne? aku tak tahu...next, pada 23 Nov ni pulak paper EMT, (electromagnetic theory). Paper ini paling susah sekali...
Risau mcm aku risau kat paper digital td...

apa-apapun kena tunggu lah..jawab jer!!

ketiga..Debat diraja 2007. Tahun ini masuk kali ke-5 aku berdebat di debat diraja. Tuanya aku..
Segan pun ada gak!! Iyalah, aku sorang jer yang berdebat. Dayat dan Dekwan dah takde. Azwan lak nak jadik hakim. Kecewa lah jugak, sebab I'm lonely in my team. But, harapan UMP pun agak tinggi, mengharapkan miracle from my team..

Team aku: Khairi, Aku, Nadiah, Hafizul. Boleh katakan team ini mempunyai formula yang kuat, sebab semua member ada pengalaman. Tapi aku malas dah masuk sgt..segan pun ada, lagipun bg aku Nadiah pun berhak untuk masuk sebagai latihan tambahan. Latihan sekarang agak banyak. Every nite ada praktis. Junior lak kena jugak ditrain. Kalau tak..teruklah mereka kena belasah nanti.

Aku akan cuba buat terbaik untuk royal nanti walau apa saja orang kata dari belakang..

Utk Dayat, Dekwan dan Azwan: I'm really miss u all..esp.in debate memory.

Thursday, November 08, 2007

2 cerita 1 masa....





Salam sejahtera semua...

Kali ini aku nak bercerita 2 perkara yang berlaku dalam 2 Nov 075 Nov 07. Apa istimewanya?? Hehehe..takdelah istimewa, cuma aku nak compressed 2 artikel penulisan dalam satu masa.


1957:Hati Malaya

Dah nonton Hati Malaya?? Pertanyaan yang bodoh bukan? Aku tak rasa ramai yang dah tengok cerita ini..iyalah, filem melayu..apa yang bestnya. Mentaliti masyarakat kita sebenarnya masih lagi ke belakang. Aku tak kata semua filem melayu teruk +bosan +meleret. Ada juga ceritanya menarik dan hampir setanding dengan filem luar. Terbaru yang aku boleh rekomenkan ialah 1957:Hati Malaya. Filem arahan Kak Shumi ini merupakan filem bergenre patriotik. Patriotik? Mesti bosan kan?? Kalau anda pernah tgk cerita Embun, Left. Adnan takpun Paloh..mungkin anda akan katakan filem HM ini jauh lebih baik dari 3 filem terdahulu.

Filem HM ini aku boleh ibaratkan EMAS buat semua kerabat pesona Picture, kenapa?? Filem ini sangat2 bagus dari segi penceritaan, lakonan, set dan props dan juga lagu tema (Hati nyanyian Siti Nurhaliza). Aku menonton filem ini pada 5 Nov 2007 (birthday adik aku-raja akmal yang ke 11) di GSC Time Square. Sebab hari isnin, so taklah ramai orang, Tapi malang sekali, filem kak shumi ini hanya ditonton oleh 3 orang di panggung yang memuatkan 165 orang. Adoi..siannya!! Tapi itulah hakikatnya. Aku pelik gak dgn GSC ni, apsal dia letak filem ini utk panggung besar pada pukul 11 pagi. Memanglah show waktu tu tak ramai lah nak menonton coz orang keja/belajar.

Tetapi filem ini sebenarnya begitu bagus sekali. Lakonan yang aku tabik ialah Kamarulzaman yang memegang watak Tunku Abd.Rahman. Walaupun beliau bukan pelakon popular, tetapi lakonannya pasti akan menitiskan airmata penonton. Lakonan maya,rusdi, adlin dan Amani boleh dikatakan biasa tetapi masih boleh dilabelkan baik. Cuma kehadiran mereka bagi aku hanya sekadar untuk mengkomersialkan filem ini. Jika dilihat, filem ini cukup kuat. Banyak cerita di sebalik kemerdekaan diceritakan dalam filem ini. Contohnya babak Abdullah Fahim memberitahu tarikh kemerdekaan..

Pendek kata, as MALAYSIAN..anda WAJIB tonton.,tak kiralah anda bangsa melayu,cina ataupun India..Filem ini sangat kuat untuk meningkatkan semangat patriotik kita..
Merdeka!!!

Air terjun Chamang.

Itu cerita pertama, kisah hati malaya. Cerita kedua, pada 3 Nov 2007, aku,azwa, fendy , tito dan Pidut telah berjalan ke bentong-my district. Bukan apa..kami nak lepaskan tension setelah ber'psm' selama seminggu. Tempat dilawati:

- Rumah aku...beraya, makan kuih raya *kuih tunjuk jer..hehehe
- Rumah wiwit...kenduri
kahwin akak dia, siap bergambar dengan pengatin lagi,
- Pasaraya Thong Fatt..membeli seluar pendek untuk mandi sungai
- Air terjun Chamang...mandi manda menyegarkan minda...huh,bestnya!!
- Rumah aku lagik...makan mee tomyam,lemang, serunding..ajak rose,apitz dan wanie.

Ini beberapa pic ketika kami mandi sungai dan berhibur di Bentong!! Buat mereka yang tak pernah pergi..hehehe..takpe, ada masa aku ajak lak korang nanti.

Thursday, November 01, 2007

PSM : Tembok kini hampir dipecahkan!!

Assalamualaikum...

Huh, pada 1 Nov 2007 masa dinanti kini dah tiba.Apa dia? Waktu untuk aku demokan segala hasil kerja aku PSM pada panel-panel tersayang.

Panel aku pulak terdiri dari En.Ramdan, Puan NorFarizan dan Cik Haszuraidah. Walaupun panel ini baru dalam dunia PSM ini, tetapi soalan dia wow, agak sakit jugak nak jawab. Nasib baik aku dapat jawab walaupun ada soalan yang aku sendiri terdiam sbb tak dpt jawab. Tetapi aku bersyukur, berkat doa kalian aku menjawab semua soalan dengan tenang sekali....

Tips PSM ini ialah prepare urself esp. your mental and physical. Al-maklumlah, panel akan sedaya upaya nak downkan kita. Tapi kalau kita kuat dan yakin apa kita buat, insyallah kita boleh.

Kini aku berserah pada yang maha esa..mampukah psm aku lulus dan seterusnya pratikal pada bulan disember ini. Aku tak berani letakkan harapan tinggi bahawa segalanya ok, sebab projek aku tidak menghasilkan output walaupun aku telah menjawab dengan memberikan analisis yang baik sewaktu demo. Entahlah..no komen.

Tapi sayang, SV aku sendiri lak mendownkan aku. Dia kata aku ni menghampakan..sadis betul bila SV aku kata mcm tue. Aku sedar, aku ni memang agak "LAMPI" sket buat kerja, tapi aku ada gak efford nak cari circuit yang sukar kat internet. Aku berharap agar SV aku terbuka hati untuk meluluskan aku (termasuklah panel).

Memang benar, PSM adalah cermin atau imej kita sewaktu kita membuat permohonan kerja nanti. Memang ada gak efek dia, tetapi tak semestinya kita tak dapat kerja. Bagi aku, rezeki ada di mana-mana. Malah Allah itu maha adil, dimana ada kemahuan, disitu ada jalan.

Next step..Going to my pratikal place. Aku dah confirm untuk menjalani latihan industri di Istana Budaya. Satu langkah untuk mengejar cita-cita aku. Aku nak buktikan pada SV, panel dan juga lecturer FKEE bahawa bukan engineering sahaja yang mampu membuat duit di atas muka bumi ini. Banyak lagi rezeki yang terbentang di luar sana..yang penting usaha,tawakal dan sabar.

Oklah..ini beberapa pic tentang hasil kerja psm aku yang bertajuk ADC in heart rate measurement system. Ada output dalam osiloskop dan ada gak pic aku tengah tolong Azwan buat projek robot kopi dia..hahahaha, jangan marah!!!