Travel

Travel

Mengira detik

Friday, March 28, 2008

Apabila aku tewas....

Tahniah buat diriku...

akhirnya baru aku sedar, tidak semua perkara yang kita inginkan akan tercapai. Kita hanya merancang, tetapi tuhan jua akan menentukan.


Ya...hujan kini sudah menjadi liar...
Ya..mutiara kini sudah dirampas....
Ya..si comel hanya perasan dirinya comel...

Aku harus bangun, membina semula apa yang telah musnah, dan mencari semula apa yang telah hilang.



Kesilapan aku:-
1. Terlalu taksub dalam mengejar bintang di langit.
2. Terlalu kabur dalam menentukan hati dan perasaan orang.
3. Silap kerana bertepuk sebelah tangan.
4. Ego dan rasa diriku sahaja terbaik dalam menjaga hati orang.
5. Terlalu mengejar orang di hadapan tetapi meninggalkan perkara yang lebih penting.

Sudah.....

aku harap perasaan aku akan pulih dan terubat dengan sesuatu yang manis. Walaupun pintuku sudah tertutup tetapi jauh dari sudut hati, aku masih mengharap ada sesuatu yang berjaya membuka ia kembali....mana tahu keajaiban akan berlaku..!!



Kau Kekasih Ku (Siti Nurhaliza)

Indah di mata... indah dijiwa yang berahi
Bagaikan direnda... terpesona penuh asyik
Dan kubelai... sisir angin yang berbisik
Bukan rahsia... kau kekasih ku...

Pecahan ombak...yang menyentuh pipi ini
Pedih rasa hati... bagai ditusuk panah duri
Dan kusapu... kerna kabur pandanganku
Dalam langkah... tarian cintamu

Duhai malam... tiada bintang...
Menghiasi... taman kasih ini...
Hanya aku... sendirian...Tak berteman...
keseorangan

Kekasih ku... hanya aku...Yang memuja...
sisa cinta ini...Seandainya... ombak laut...
Surut lagi... aku pergi... oh...Kekasih ku... oh...

Seiring camar pulang... setia pada janji
Itu doa ku... selama ini

Indah di mata... Indah di jiwa yang berahi
Makin kumengerti... istilah percintaan ini
Moga nanti... ada seru menyatakan

Kau kekasih... hingga ke akhirnya...


Tiada Ertinya (NurFatimah-OST Gol and Gincu)

Lara tiada akhirnya pabila menatap resah
Sepi hingga waktu berkubur
Sayu makin membuku di dada terhiris kalbu
Adakah ini kan terus berlalu?

Apa nilainya jika sangsimu mengganggu?
Untuk kembali ke pangkuan dan bermesra denganku

Tiada ertinya di sini
Tiada ertinya berkasih
Semua telah kau bawa dan berlalu tinggalkanku

Tiada ertinya menanti
Tiada ertinya buatku
Padamu diri yang merindu

Apa yang kumahukan bagimu
Tiada ruangnya berdiri dan memeluk dirimu

Anda boleh mendengar kedua-dua lagu ini di imeen player ataupun esnips.com

* buat dirinya, terima kasih kerana hadir dalam diriku, walaupun cuma seketika...terima kasih kerana membuatkan aku berangan tinggi menggapai langit! Terima kasih!!

Sekian...sekadar propa sahaja....

Tuesday, March 25, 2008

Topeng Siantra-Prelude

Prelude Topeng Siantra. Aku dalam proses mengumpul bahan, plot dan kemaskini cerita. Insyallah, skrip ini akan siap tidak lama lagi dan akan dipentaskan (jika ada peluang).



Si topeng:

“Wahai sekalian manusia…datanglah kamu wahai si dara, pergilah kamu wahai teruna..
Aku idamkan tujuh petala nafsu, kebinatangan aku menguasai jasadku…

Aku takkan mati selagi penutup ini masih terlekat pada wajahku
Tangan aku akan terus bermain
Telinga ku akan terus mendengar
Mataku akan terus memerhati
Apa yang pasti, aku akan terus bernafas..
Aku akan bernafas dalam jiwa si dia, jiwa si dara..
Siantra punya wasiat aku turunkan.
Siantra punya warisan aku lebarkan
Siantra,oh siantra…!!
Aku kembali kerana siantra kembali..
Aku akan terus memburu hatta dendam siantra lekat dihati!!
Jangan kau curang wahai manusia!
Kerana aku tetap memburu dari kejauhan dan sayup mata memandang…”





Min:
“Aku tak sangka kamu bernafsu binatang!
Kamu pengkhianat!! Kamu merasuk dan membunuh tanpa belas!!
Kenapa?? Kenapa aku?? Kenapa?? Jawab wahai jantan tak guna!!”






Afif:

“Manusia akan terus memburu keagungan..
Dan selagi keagungan tidak dimusnahkan, manusia akan terus berdendam
Manusia tetap manusia
Hatta digolek bumi, dihenti air di kali, diroboh gunung, dibunuh serindik,
Manusia tetap manusia
Asyik berperang dengan emosi
Dan akhirnya
Emosi menguasai dan merajai diri”





Nazri:

“Aku takkan biarkan mana-mana petualang bertopeng syaitan memburu manusia..
Aku bukan penipu, dan aku tak suka mereka menipu
Biar aku ajar manusia jangan jadi hipokrit
Kalau salah..katakan salah
Kalau benar katakan ya
Bukan susah, tak perlu fikir pasal hati dan perasaan orang!
Kerana manusia sendiri tahu menjaga hati masing-masingMaka aku hadir untuk membunuh petualang dalam jasad penipu! Bedebah!!!!"





Insyallah..akan tiba nanti,TOPENG SIANTRA karya Raja Azrul.
-TOPENG SIANTRA-
~"Nafas yang tidak akan hilang"~

Wednesday, March 19, 2008

10 kenangan terindah di UMP

Salam...Bertemu semula.
Setiap insan pasti ada kenangan manis, tak kiralah bersama keluarga, sahabat handai, kawan-kawan ataupun si dia..hehehe. Begitu juga dengan aku, sepanjang aku berada di UMP, banyak sebenarnya kenangan yang sukar untuk dilupakan. Oh ya, dimaklumkan ada beberapa perubahan kecil dalam blog ini, biasalah nak upgrade sket..mungkin menganggu kosentrasi anda dalam pembacaan.

Baiklah, disini aku ceritakan satu per satu kenangan aku untuk dikongsi bersama dengan pembaca budiman. 10 kenangan terbaik di UMP (2003-2008)


1.Hang Out bersama Drama Team:


Dulu SENANDIKA dikenali sebagai drama team. Kami pernah plan satu hang out (keluar jalan-jalan) selepas sahaja program Minggu Peradaban Budaya dan Perpaduan 2006 iatu pada 18 Mac 2006. Best giler kerana program ini turut disertai oleh ahli-ahli drama bertauliah seperti mel, namo, azwan,Zamrie, azril, pidut, nida, noni, dewi dan Rafiq.

Kami bermain boling di Kuantan Plaza sebab di boling Megamall penuh. Dan kami dibahagikan kepada 3 team iatu Gatai, Gedik, dan apa ntah..tak hingat pulak…maybe mel tahu kot! Nida antara pemain handalan masa itu diikuti dengan Pidut dan Azril. Balingan mereka memang macam tuttt…sepantas kilat menjatuhkan pin. Aku lak satu geng dengan Namo,Mel dan Noni. Lepas main boling, kami makan pizza di megamall. Teringat aksi azril yang gila2 tue..hai, adik aku sorang nie..memang suka sangat dengan western food, mengalahkan madam mala ..




(acara Makan Pizza dimulakan dengan Azril)


Lepas tue, karaoke..lagu pilihan ialah Peter Pan dan M.Nasir. Zamrie paling sporting, nyanyi sampai tak hingat2! Lepas nyanyi kami pun pulang. Satu benda yang best, kami main regu masa tunggu bas..!



2.Latihan Gamelan UTM, Skudai.


Pada 7 hingga 9 April 2006, aku dan pasukan Gamelan UMP telah pergi ke UTM untuk mengikuti latihan bersama Pak Herman. Untuk makluman, inilah kali pertama bebudak Gamelan belajar dan menyentuh alat-alat gamelan seperti bonang, Saron, gambang dan macam2 lagi.Aku pergi bersama Azwan, Namo, dan Mel mewakili MT kelab. Antara ahli gamelan yang pergi seperti Nida dan Noni. Dan, inilah kali pertama bagi aku menjejak kaki ke bumi Johor Bahru.


Azwan orang paling happy sekali, iyalah dia kan orang JB. Seronoklah, nak pulak aku dan Mel memang tak tahu langsung pasal JB. Kami bertolak Jumaat malam, sampai pagi sabtu. Traning satu hari, then aku, mel, azwan dan namo keluar ke Bandar JB. Kami makan di Singgah Selalu kat Danga Bay, jalan2 kat City Square, dan Azwan bawak kami tengok Tambak Johor (perlu ke?)..hehehe!
Tapi seronoklah masa tue, at least aku dapat gak menjejak kaki kat bumi Johor nie..dan baru aku tahu best gak berada di JB nie…tak gitu azwan?



3. Debat Alam Sekitar 2006 (USM)



Inilah antara kenangan terindah dalam dunia debatku…di Pulau Pinang..!! Aku pergi bersama madam mala dan madam chiam (setelah dipaksa berulang kali). Team aku ialah Dayat,Azwan dan Hafizul. Sehari sebelum pergi, kami berjalan-jalan di Genting dulu (idea madam Chiam)..then, kami bertolak ke Penang.






(keseronokan Madam macam budak kecil ketika menaiki feri)



Sampai Penang, Madam Mala ajak naik Feri..hehehe..propa sangat madam. At least merasalah madam mala yang tak pernah naik ferry tu (maklumlah orang UK kan? Hehe). Banyak kenangan indah disana, salah satu nya kami pusing satu pulau dengan Abang Azua (driver kami)..pergi makan jeruk, lawat air terjun Titi Kerawang dan Batu Feringgi. Salah satu perkara yang best ialah kami jumpa Anuar (ex-debator UMP) di sana. Oh yer, kami juga main UNO di Gurney Drive dan Dewan Siswa USM..gile tak? Memang pun…


4.UNIMAS


Debat lagi, yer..inilah bestnya debat, boleh pergi jalan-jalan…kali ini ke UNIMAS pada November 2006 untuk debat diraja. Pertama kali aku menjejak kaki ke bumi kelahiran melody, yunika, syikin dan Tito lamat anak jayan ini. Sangat teruja…!!

Aku berada di sana selama 2 minggu, banyak gak tempat aku berjalan. Kuching Waterfront, Gunung Gading, Taman Buaya dan macam2 lagi. Paling best, kami pergi sampai ke Tebedu, sempadan Indonesia dan menjejakkan kaki di “no man land”..huhuhu!


(Kat Gunung Gading, Kuching)


Kalau di Sarawak, kenalah shopping dan makan laksa Sarawak. Banyak gak makanan yang aku try antaranya kek lapis, laksa, mee kolok, umai dan ntah hapa lagi ar..aku shopping gak kek lapis dan Tabaloi..sedap kuih nie.

Geng aku masa kat Sarawak ialah Madam Mala, Raymond dan Cik Sharifah!! Banyak tempat kami explore, sampai aku dah boleh hafal jalan di kuching. Hehehe..mel, bila nak bawak kamek jalan2 di Sarawak? Oh yer, tahun lepas aku ada gak sekali lagi pergi ke kuching, menemani Azwan dalam pertandingan Pidato..bestnya!!




5.Trip Jaybee..?


JB lagi? Hehehe..skali lagi idea gila madam chiam membawa aku ke bumi Johor. Kali ini pada bulan Ramadhan 2006. Trip kali ini melibatkan aku, madam chiam, madam mala, Azwan (of coz ler), Hafizul, Tito, Daoz, Ashwin dan Yusri. Inilah first time aku berjalan2 dengan yusri, tito dan daoz ..hehehe..pertama kali mengenal diri mereka dan mengetahui siapa mereka bertiga sebenarnya…huhuhu!



(Dihadapan Muzium Sultan Abu Bakar, Johor Bahru)



Kami berbuka puasa di rumah azwan, makan laksa johor dan nasi apa ntah..lupalak nama dia..mak dia masak! Then, kami jalan2 di Danga Bay . Esoknya, kami berjumpa shidi di Segamat dan berbuka puasa di sana..how the sweet moment!!! Walaupun tayar kereta bocor, tapi kami selamat gak pergi dan balik…huhuhu!!


6.Genting Highlands:





(Di atas Matahari-Genting Theme Park)


Ini trip aku ngan Azwan, Fendy dan Suhazrie. Kami telah plan melancong ke Genting Highlands pada Februari 2006. Sebenarnya plan ini dibuat since dari kami first year lagi.Seronok gak, sebab masa itu Genting memang tak ramai orang. Kami masuk rumah hantu, snow world dan of cozlah theme park. Aku ingat lagi, azwan main solero shot sampai 5 kali..adoi…hebat betul dia. Aku? Cukuplah sekali, aku nie jenis gayat..takut tinggi!!Seronok betul menikmati cuaca dingin masa tue..at least dapat gak mereleasekan tensyen setelah penat belajar. Kami pergi ke sana selama 3 hari 2 malam…best tahu!!





7.Malam Gema Kencana.




(Kahwin..kahwin..hahaha!)


Kenangan paling aku tak dapat lupakan, bagaimana aku bersama-sama dengan team senandika mempersembahkan suatu persembahan yang dipuji oleh ramai pihak! Malam Gema kencana merupakan malam penutup bagi minggu peradaban budaya dan perpaduan 2006. Pada malam tersebut, drama membuat persembahan simbolik perkahwinan melayu. Aku lak, dilantik menjadi pengacara bersama dengan namo. Propa kan?

Walaupun ada pihak2 mengutuk program itu, tetapi malam itu, aku bangga sebab astaka penuh dan sesak dek kerana ingin melihat simbolik perkahwinan itu. Siapa yang kahwin? Hehehe..yunika dan Azrihan..(berlakon jer tahu). Pada malam itu, turut dibuat adat bertunang, merisik, dan akad nikah. Lakonan mereka memang best terutama watak Dewi sebagai mak yunika, pidut lak kena cakap Sarawak sebab jadi bapak azirhan dan nida lak mak andam yang glamour!


Perkahwinan ini dibuat untuk memberikan informasi mengenai budaya masyarakat Sarawak dan Johor. Huhuhu..best giler, terutama masa menepung tawar pengantin. Ramai gila yang beratur untuk menepung tawar pengantin sampai Yunika dan Azrihan penat..Dan pelamin pulak disponsor oleh makcik café, kakngah lak sudi menaja pulut kuning.

Adoi..memang bestlah masa tue..tahniah pada Mel dan Prema yang jadik PC malam tue. Aku, hehehe..jadi timbalan pengarah program untuk keseluruhan minggu. Apa2pun ia satu kenangan terindah..ingat lagi tak dialog ni..” Kitak tok..dari kecik sampe besar susah naaaar mok cita mun ada masalah. Mun ada masalah ya, padah jaklah”..hehehe…

8.Debat Diraja UiTM Shah Alam:


Debat terakhir aku…hehehe..banyak sangat kenangan, rasanya aku dah crite dalam previous blog. Tapi, yang penting, aku telah menyumbangkan sesuatu yang sangat manis pada UMP walaupun bukan dalam bidang kejuruteraan..apa lagi kalau bukan anugerah Tunas Harapan dan pasukan aku lepas suku akhir.




(Pasukan debat UMP utama -debat diraja 2007)

Paling menarik, masa mandi manda di wet world dan juga malam Madum..erm, banyak sebenarnya kenangan…dan pasti UiTM shah alam bermula sebuah cerita…!



9.UMS ..sabah..sabah..sabah..bah!


Pada tahun 2004, aku bersama debator UMP..(dayat,dekwan,azwan, mimi, nuar dan Nadiah) menjejak kan kaki ke bumi sabah..tanah tumpah si Zamrie, Yusrie, Adam, Jumain dan Raymond.Seronoknya sebab first time naik flite..hehehe…!!

Kami berjalan-jalan sekitar KK..dan apa yang aku boleh simpulkan, Sabah sebuah negeri yang cantik. Aku masih ingat, membeli mutiara untuk mak aku, kulit siput yang besar gedabak tue.. dan juga beli cincin dan gelang untuk adik2 aku!!

Seronok sangat, walaupun kami tak jalan sampai ke kaki gunung kinaballu atau pulau2 sekitar KK, tetapi pengalaman di sana sangat berharga. Geng aku masa di UMS ialah budak2 UNIMAS iatu mama dan Efi..hehehe…


(Bergambar di depan KK aiport)



Kenangan di Sabah..tak boleh dilupakan..bilalah aku dapat pergi lagi Sabah,tahun 2006 dulu aku sepatutnya pergi UMS sekali lagi untuk pertandingan pidato tetapi En Zaki tak bagi pergi sebab suruh aku fokus pada Malam Inspirasi Seni 2006. Terpaksalah aku berkorban demi MIS yang tercinta!!


10.Festival Teater MAKUM 2006.


Bonang..inilah naskah pertama UMP pertaruhkan. Selaku pengarah, tanggungjawab aku besar..walaupun tak menang apa2 semasa fest teater ini, at least banyak gak benda aku belajar. Seronok gak masa Fes.Teater ini, kami lepak2 kat tangga main sambung lagu, borak2 dan makan2 di kafe. Lepas tue, main boling dan berjalan2 sekitar mid valley.
Aku, Daoz,Azwan dan Tito berjalan ke Putrajaya semasa pementasan UTM. Kami berjalan2 ke Alamanda dek kerana Tito kemaruk nak pergi Alamanda..last2 kami pergi ke sana just makan KFC jer (fav food Tito, sue dan…) .




(Pengarah BONANG bersama dayang-dayang istana)


Paling best, masa kenakan Yana dan Azril..gosip terbaru bermula dan tak sangka, gossip itu menjadi kenyataan..hehehe..


****

Inilah dia kenangan terindah semasa di UMP. Banyak sebenarnya nak dikongsi, tetapi apa yang dapat aku simpulkan kita sebenarnya sudah jadi semakin matang.Tentu ramai yang tersenyum membaca apa yang aku ceritakan diatas, dan pastinya kisah aku di UMP terlalu banyak. Terlalu banyak peristiwa manis dan aku harap banyak lagi saat-saat manis bakal menjelma dalam hidup aku… Erm..anda boleh melihat slide show di sebelah kanan..ada banyak picture menarik aku bersama kawan-kawan dan keluarga...!


(Fasi-fasi Raksi 2004)


Apa lagi..dah baca..berikanlah komen..jangan dok baca jer..hehehehe!

Thursday, March 13, 2008

Permata Tibet

Assalamualaikum..
Akibat terlalu bosan, menjadikan aku seorang yang rajin menulis blog.Apa yang pasti, sesi pratikal aku tinggal lagi 10 minggu, lama jugak tue...

Dan, kerana kebosanan ini, semalam (11 Mac-Birthday Yusrie) aku menonton secara percuma Rehersal penuh teater "Jewel Of Tibet" atau dalam bahasa Melayunya, "Permata Tibet". Teater ini ditayangkan mulai 1 Mac sehinggalah 15 Mac 2008. Aku tak begitu teruja nak menonton dan nak mengajak kawan-kawan lain menonton dek kerana tiketnya terlalu mahal, paling murah pun RM53. Lagipun, teater ini dipersembahkan dalam bahasa mandarin, dan ada english subtitle.
Aku menonton pun disebabkan tiada kerja yang perlu aku lakukan, jadi aku pun ke Upper Circle, dan menonton persembahan mereka secara percuma. Aku melihat dari atas (tempat aku menonton Aladdin dengan mak aku dulu), jadi pemandangan sangat nice. Kebetulan pula, ada sesi rakaman untuk teater ini divideokan, jadi teater ini tidak mempamerkan subtitle. Adoi, hampalah jugak sebab aku tak faham bahasa mandarin. Nak buat macam mana, petang itu adalah sesi rakaman teater itu untuk divideokan.

Aku menonton dipertengahan jalan, tak sampai habis pun. Adalah dalam setengah jam aku menonton. Jewel Of Tibet, adalah teater muzikal. Dikhabarkan kos menerbitkan teater ini adalah RM1.5 juta sama seperti kos PGL dulu. Aku akui, memang benar sebab props dia sangat eksklusif terutama pakaian maharaja dan puteri China itu. Malah, mereka boleh membuat adegan diatas gunung, dan Istana Larangan Maharaja China. Memang hebat..!!

Sinopsis:

Cerita ini secara kasar, apa yang aku faham dan baca mengisahkan Puteri Wen Cheng dari China telah berkahwin dengan dengan Putera Tibet,Raja Songsten Gampo.Puteri berhijrah dari daerah Xien ke Lhasa, dan cerita ini berlatarkan zaman Dinasti Tang dari China. Sepanjang cerita ini, banyak elemen akrobatik, tarian dan muzikal seolah-olah aku menonton teater di Beijing.


Elemen ketuhanan turut dimuatkan dimana Patung buddha diletakkan semasa penghijrahan Wen Cheng ke Tibet. Malah elemen kung fu turut dimuatkan semasa cerita berjalan. Aku tak tengok sampai habis, tetapi aku yakin bagi penonton cina, mereka akan suka cerita ini.

Komentar:

Secara kasar, aku masih meletakkan PGL sebagai the best teater in IB. Ini kerana teater ini masih lemah dari sudut pencahayaan terutama ketika Maharaja Tang keluar dan berbicara mengenai puterinya. Aku puji dari segi muzikal dan props kerana memang sangat istimewa dan unik. Aku juga suka beberapa koregrafi tarian yang nampak hidup dan sangat berseni.

(Pelakon bersiap di bilik kostum)

Nyanyian mereka tak ubah seperti menyaksikan opera cina. Budaya klasik seni Tibet dan China masih dikekalkan dan pasti teater ini tidak meniru gaya brodway seperti dibuat dalam PGL dan P.Ramlee The Musical. Ia sangat unik dan menarik.

Teater ini dipersembahkan oleh Musical On stage production dan diarahkan oleh Ho Lin Huay. Produksi ini pernah mementaskan beberapa teater terkenal seperti Above a full moon dan Sinddharta the musical. Muzikal mereka pernah dipentaskan di Esplanade Singapura dan Jakarta.


Aku sangkakan ia adalah produksi luar, melihat akan gaya serta aksi pelakonnya. Rupanya mereka adalah orang Malaysia. Aku terserempak dengan beberapa krew dan mereka pula berbahasa melayu. Hehehe..tak sangka, produksi mereka sangat hebat, dan yang pasti ia adalah 100% buatan Malaysia walaupun karya Jewel Of Tibet ini diambil dari naskah luar. Tahniah buat mereka..!

Aku yakin banyak lagi produksi tempatan akan berjaya menembus pasaran teater luar..paling penting usaha kita untuk menarik khalayak menonton teater kita dipergiatkan!


Untuk rakan-rakan teater:
Teater ini boleh ditonton, tetapi perlu sedikit kefahaman, maklumlah bahasa jadi sandaran, apa-apapun ia adalah naskah menarik untuk dipersembahkan. Mana tahu selepas ini ada teater PERMATA TIBET dalam bahasa melayu. Insyallah...

Tuesday, March 11, 2008

Sekadar ngomelan...

Assalamualaikum..
Ngomelan benar:
Kecoh, 2-3 hari ini dengan tsunami politik melanda tanah air kita, Malaysia. Inilah dinamakan rezeki..(buat pembangkang) dek kerana berjaya menawan 5 buah negeri termasuklah daerah yang aku tinggal sekarang iatu Gombak.

Aku sentiasa mengikuti perkembangan pilihan raya ini, maklum ar pendebat. Mengetahui juga banyak perkara, tetapi yang pasti gelombang pembangkang di Selangor dan KL sangat-sangat kuat. Mereka melakukan banyak perkara termasuklah mengedarkan risalah dan cd bagi menyakinkan manifesto mereka. Apa2 pun, usaha kecil mereka berjaya membuahkan hasil.

Kini, aku hanya menunggu apakah perubahan yang bakal dibuat oleh kedua-dua belah pihak, baik kerajaan mahupun pembangkang. Yang pasti, gelombang politik malaysia kini menarik. Cuma aku takut jangan dek kerana 2 gajah bertarung, yang tersempit rakyat di tengah-tengah. Insyallah...

Berbalik pada topik yang aku nak bawa kalian berfikir, kekalahan BN di banyak kawasan ada banyak puncanya. Tak perlu aku nak huraikan satu per satu, kerana dalam kebanyakan blog (azwan, hafizul, yusri) semua dah cerita dan analisis. (blog madam takde ke?) hehehe..gurau saja. Cuma, aku nak sentuh bahawa kekalahan BN disebabkan kebanyakan ahli BN tidak meminta pandangan dari ex-PM kita nie...

Bukanlah aku nak menyalahkan Pak Lah atau Dato' Najib, tetapi sewajarnya BN perlu meminta pandangan khas dari ex-PM kita. Dia ada banyak ilmu dan pengalaman serta tahu selok belok pembangkang ni. Malah, semasa pilihanraya lalu, ex-PM kita tak banyak nak komen, beliau hanya datang semasa penamaan calon anak dia, Dato' Mukhriz. Mungkin agaknya ex-PM kita merajuk dengan ahli UMNO yang seolah membelakangi dia. Betul, ex-PM kita ini sudah tidak ada kuasa, tetapi tak salah bagi kita (ahli UMNO) meminta nasihat, pandangan dan mungkin kaedah dalam menangani isu yang dibangkit oleh pembangkang.


Tetapi kini, aku rasa banyak pemimpin BN sudah mengigit jari dek kerana kalah teruk semasa PRU 12 ini. Tak mengapalah, rasanya Pak Lah kena banyak meminta pandangan dari ex-PM kita bagi menambah baik struktur kabinet dan politik negara.

Ngomelan dari hati:

Entahlah, based on politik negara, baru kini aku faham akan perasaan Tun Dr. Mahathir kita. Maaf..inilah yang dapat aku gambarkan. Aku telah meletak jawatan as presiden KKK-UMP sejak dari tahun 2006, dan aku sendiri menjadi pemerhati dari jauh akan apa yang berlaku ke atas KKK. Sebagaimana ex-PM, begitulah juga dengan aku, takde kuasa..just memandang, cuma aku takut KKK sudah hilang taring dan kuasanya sebagai badan seni utama di UMP.

Aku baru terdengar berita (belum pasti) bahawa Malam Inspirasi Seni (MIS) akan ditunda. Aku betul2 sedih jika perkhabaran ini ada benarnya. Maklumlah MIS adalah program utama kelab, ia diadakan setiap tahun...sudahlah pada tahun 2007 ia tidak diadakan atas alasan kekangan masa. Aku tak pasti adakah ia mampu diadakan pada semester depan sedangkan KKK mempunyai banyak program diatur seperti Gagasan Budaya, Ambang Merdeka, dan juga konvokesyen. Aku risau program-program yang dirintis oleh senior-senior terdahulu berkubur dan akhirnya kelab sendiri tergadai.

Situasi ini bukan sahaja berlaku dlm KKK sahaja, malah dalam kebanyakan kelab lain di UMP. Kelab Taekwando, dahulunya gah dengan pelbagai program termasuklah Martial Art Night, tetapi ia seakan hilang taring sejak 2-3 tahun lalu. Begitu juga dengan CHEST, PETAKOM yang dulu gah dengan pelbagai aktiviti yang cukup menarik, tetapi kini hilang dibawa angin.Aku takut KKK juga menerima nasib yang sama, sedangkan KKK merupakan kelab untuk semua..bukan untuk golongan tertentu sahaja.

Kini, yang pasti Minggu Peradaban Budaya (MPB) yang aku ilhamkan bersama Haizad MPP pada tahun 2006 tidak ada pada tahun ini. Alasan mereka, masalah untuk diadakan dan penumpuan pada MIS..entahlah! Aku tidak berada di sana dan aku juga tidak ada kuasa, jadi buat apalah aku nak ambil tahu. Cuma, aku takut sesuatu yang buruk berlaku yang boleh menghakis pentadbiran KKK sebagaimana tsunami politik yang melanda BN baru-baru ini.

Apa-apapun Good Luck untuk MT sekarang...
*banyak lagi perkara yang MT baru tak tahu mengenai kelab...


"Saya tidak mahu sebarang gelaran rasmi, menteri kanan atau penasihat tetapi jika mereka datang kepada saya dan meminta nasihat saya, saya bersedia untuk berkongsinya demi faedah negara"
-Tun Dr. Mahathir-

Jumpa lagi..babai!!

Thursday, March 06, 2008

Bermulanya budaya dan seni di UMP

Assalamualaikum:
Untuk post kali ini aku nak share pengalaman sebagai Presiden Kelab Kebudayaan dan Kesenian (KKK) UMP. Maklumlah, teringat balik kisah semasa jadi pres, macam2 pengalaman dan ilmu dikutip terutama semasa menghadapi pelbagai cabaran…!

Bermula seni di UMP:
Sebelum wujudnya KKK…aktviti pelajar lebih tertumpu kepada sukan, debat dan teknikal. Namun, terdapat beberapa kumpulan seni yang wujud sekitar tahun 2003 iatu silat cekak, drama, dikir barat dan nasyid. Namun, kumpulan-kumpulan ini tidak boleh bergerak jauh kerana terikat di dalam AUKU dimana sesuatu pertubuhan mestilah dianggotai pelbagai kaum.

(Tenaga kerja MPBP 2006: Merah semuanya..unikkan?)


Jadi, aku (mewakili drama) dan Hafiz Sahri (mewakili silat cekak) telah berbincang pada Februari 2005 bersama dengan abang Dolah untuk menubuhkan satu kelab iatu Kelab Kebudayaan dan Kesenian UMP. Malah, kami bertiga turut berjumpa dengan pihak HEP (diwakili oleh En.Ishak) untuk menubuhkan Kelab kebudayaan ini, menurut en.ishak..KKK perlu diwujudkan sebagai satu badan yang menguruskan aktiviti seni di UMP. Kebetulan pula di HEP, tidak lagi wujud unit seni dan budaya.

(Upacara akad nikah- Simbolik perkahwinan Melayu Sarawak dan Johor:tahun 2006)



Jadi, setelah berbincang dan kertas kerja dibuat, aku dilantik sebagai presiden dan Hafiz sebagai Setiausaha agung. Mel pulak dilantik sebagai Timbalan Pres, Bakiss sebagai Timbalan S/U dan Emme sebagai bendahari. Kelab ini ditubuhkan secara rasmi pada April 2005, dan dianggotai oleh 4 Kelab iatu Nasyid, Silat Cekak, Drama dan Zapin. Dikir barat menarik diri sekitar Ogos 2005. (Malam Gema Kencana- Yunika dikahwinkan dengan Azrihan..olok2 jer)

Cabaran sebagai Presiden:
Menjadi pres kelab, bukanlah mudah. Apatah lagi, ahli kelab kebudayaan melebihi 100 orang pada masa itu. Aku terpaksa menyatukan diantara kumpulan drama, silat cekak dan nasyid agar tidak wujud sebarang monopoli antara satu sama lain. Aktiviti rasmi pertama diwujudkan ialah Malam Inspirasi Seni 2005 yang diadakan di Kolej Matrikulasi Pahang.
Cabaran yang aku nak coretkan memang banyak, salah satunya melayan karenah HEP UMP yang banyak terikat dengan core value ump.


(MT 2005/06 bergambar bersama Abg Dolah)


Bayangkan aku sendiri terpaksa fight untuk peruntukan dan bajet bagi kelab ini. Tiada sebarang staff atau pegawai HEP yang boleh membantu aku pada waktu itu…


Selain itu, peruntukan juga perlu untuk memberikan latihan intensif pada setiap kumpulan. Jadi, pada penggal pertama 2005, fokus aku lebih kepada membaik pulih organisasi setiap kumpulan. MIS yang diadakan pula sebagai medium untuk melihat kemampuan mahasiswa UMP dalam bidang seni.

Sinar pada tahun 2006:
2006, merupakan the peak of culture club..! Inilah yang aku dapat simpulkan. Kehadiran En. Wan Rashid (selaku Timbalan Pendaftar HEP) telah banyak membantu aku untuk memajukan lagi kelab kebudayaan. Pada Februari 2006, 4 kumpulan dalam kelab kebudayaan diwujudkan iatu Gamelan, Koir, Okestra dan Kompang. Ia diwujudkan kerana KKK diamanahkan untuk mengemudi acara konvokesyen UMP yang pertama. Huh? Bangga betul aku pada masa itu..

(MIS 06- Drama Laksamana Bentan arahan aku)


Untuk gerakkan kumpulan Gamelan dan Koir, mereka telah diberikan latihan intensif oleh karyawan tamu dari UTM, iatu Pak Dwiyono. Kumpulan Gamelan telah diberikan latihan di UTM pada April 2006. Dan semasa bulan Mei, koir dan gamelan menyertai latihan intensif disana.

(Pesta Layang-Layang 2006- Najib berbaju kuning jadi penilai dan hakim)


Aktiviti kelab juga banyak menarik perhatian masyarakat UMP. Salah satu yang menjadi kenangan aku ialah Minggu Peradaban Budaya dan Perpaduan (MPBP 06). Ia diadakan sekitar Mac 2006 dan antara aktiviti kelab yang paling berjaya. Antara akitiviti menarik dalam minggu tersebut ialah Pesta layang-layang, Malam Gempak Bersama Zamry, Malam Panca Delima dan Malam Inovasi. Paling mendapat sambutan ialah Malam Gema Kencana dimana semasa malam tersebut, simbolik perkahwinan melayu diadakan dan dilakonkan oleh kumpulan drama Senandika.

(Malam Mesra Budaya 2006- Dinner Kelab pertama)


Selain itu, MIS 06 turut diadakan di DKU 1 buat pertama kalinya. MIS kali ini melibatkan kumpulan okestra di bawah pimpinan Syazana. Dan pada Oktober 2006,setelah hampir setahun lebih aku memimpin kelab, akhirnya aku terpaksa meletakkan jawatan dan menyerahkan kepada Ikhwan untuk sesi seterusnya.

(Cik Nida dan Bonang hikmatnya-Latihan di UTM,Skudai 2006)


Alhamdulillah, melalui jerit perih yang aku dan MT lama lalui, kini kelab kebudayaan antara kelab yang popular di UMP. Terima kasih juga pada En Zaki kerana telah banyak membantu dalam menjayakan aktiviti Kelab.

Kronologi Kelab Kebudayaan:
April 2005: Ditubuhkan secara rasmi, disahkan oleh HEP dan Senat UMP.


Mei 2005: Mesyuarat pertama AJK dan MT Kelab


Julai 2005: Pengambilan pelajar baru.


Ogos 2005: Malam Inspirasi Seni 2005 di KMPH, Pahang
Malam Simfoni Sajak 2005

Disember 2005: LTWC (B-Pro) di Dusun Eco Resort Bentong.

Feb 2006: Kumpulan Gamelan, Koir, Kompang dan Okestra ditubuhkan

Mac 2006: Minggu Peradaban Budaya dan Perpaduan
(kerjasama dengan Kelab Perpaduan dan MPP)


April 2006: Malam Mesra Budaya 2006
Latihan Gamelan dan Koir di UTM


Mei 2006: Latihan kedua Koir dan Gamelan


Julai 2006: Malam Gagasan Budaya 2006



Ogos 2006: Malam Ambang Merdeka


September 2006: Perhimpunan Siswa Merdeka UKM
Malam Inspirasi Seni 2006


Oktober 2006: AGM Kelab



Diatas adalah kronologi secara kasar. Mungkin ada aktiviti yang aku terlepas pandang.




Tulang belakang perintis Kelab:
Abang Dolah:
Pegawai di Unit ICT UMP ini merupaka jurulatih Silat Cekak. Beliau merupakan penasihat kelab kebudayaan yang pertama. Abang Dolah banyak membantu dari segi kewangan, tempat mesyuarat dan juga kemudahan ICT. Dia juga sering mengambil tahu sebarang masalah kelab. Thanks Abang Dolah!




Siti Melody:
Selain berbakat sebagai pelakon, Mel juga berbakat dalam bidang kepimpinan. Beliau jenis mudah menerima arahan dan sering melakukan dengan baik. Walaupun sibuk mengendalikan drama, mel turut memimpin kumpulan lain terutama zapin dan Gamelan. Dia bukan seorang yang tegas, jadi dia menjadi pilihan HEP dan ahli lain untuk berbincang..hehehe..!


Apis (Hafiz Sahri):
Setiausaha yang begitu teliti. Apis seorang setiausaha yang cekap terutama dalam urusan surat menyurat. Beliau rajin, mengemas kini fail dan bagi aku beliau antara MT yang paling rajin. Seorang yang sangat sistematik dan banyak memberikan idea bernas dalam mengendalikan kelab. Apis juga seorang s/u yang tegas terutama dalam mengendalikan MT baru.




Bakiss:
Ini adalah timbalan SU kepada Apis. Dia agak tegas terutama kepada sesiapa yang bekerja dengan dia. Namun, bakis seorang yang cekap dan amat teliti dalam kerjanya. Dia juga kaya dengan idea dalam menggerakkan sesuatu aktiviti terutama ketika Malam Gema Kencana.

Emme:
Bendahari pertama Kelab. Beliau dilantik kerana ketegasan dalam mengutip duit. Seorang yang amat mudah memberikan idea, komitmen dan sistematik. Namun, Emme berkhidmat tidak lama, beliau meletakkan jawatan dalam September 2005 kerana memberikan fokus kepada MPP.

Nida:
Bendahari kedua, selepas Emme. Beliau mula berkhidmat sekitar Oktober 2005. Satu sikap wajar dipuji kepada Nida ialah beliau sangat sistematik dalam membuat kerja-kerja kewangan. Duit-duit yang dikutip akan disimpan dalam satu akaun, kemudian resit dikeluarkan menandakan ahli sudah membuat bayaran. Beliau juga bijak mengatur aliran keluar wang agar kelab mempunyai kewangan yang stabil dan mencukupi. Tahniah Nida, kerana berjaya menjadi menteri kewangan kelab yang cukup efisyen.

Harapan untuk Kelab:
Setelah hampir 2 tahun aku meninggalkan kelab, aku tak tahu apa perkara berlaku dalam kelab secara total. Tapi aku yakin, kepimpinan yang ada kini telah banyak membawa perubahan besar terhadap kelab kebudayaan. Namun, cabaran dalam kelab kebudayaan ini bukan mudah, masih banyak lagi yang perlu dipelajari oleh MT dan ingatlah..its not easy to be a leader.Matlamat kelab ini adalah untuk memastikan UMP bukan sahaja melahirkan jurutera yang pandai dari sudut teknikal, tetapi jurutera yang mengenal akar budaya Malaysia setanding dengan jurutera luar seperti Jepun, China, Korea dan Jerman.



Untuk MT 05/06, terima kasih atas sumbangan dan jasa kalian. Insyallah, ada masa kita akan jumpa lagi pada masa akan datang!! Maaf Apis dan Bakiss, aku takde picture korang lak......see ya!

Monday, March 03, 2008

hujan..!!

Babak dimana pencinta hujan bersama dengan perosak mood. Sketsa ini diinspirasi dari teater "SYAJAR".....

HUJAN karya RJ AZRUL

Pencinta hujan: Hujan…hujan..arghhhhh……….!!

Perosak mood: Apa sudah jadi?

Pencinta hujan: Hujan…………..!!

Perosak mood: Jadi? Kau nak lari ke?

Pencinta hujan: Tak, aku bergembira..hujan datang pada aku!

Perosak mood: (ketawa)..kau yakin dia datang pada kau?

Pencinta hujan: Ya..hujan kan turun..seperti mutiara di lautan! Sudah lama aku berhasrat dan ingin merasai nyamannya hujan!

Perosak mood: (ketawa lagi besar) Kau mudah berangan! Hujan bukan datang untuk kau! Hujan datang sekadar di pinggiran..dia turun kemudia dia berhenti, hilang dari muka bumi ini!Hujan hanya mempermainkan perasaan kau, ataupun kau sahaja yang perasan lebih! (ketawa menyindir)

Pencinta hujan: Apa yang kau merepek hah? Kau tak memahami aku! Aku adalah pencinta hujan! Biarlah hujan datang bukan untuk aku, tapi kedatanganya cukup membawa seri yang indah bagi diriku!

Perosak mood: Aku takut kau kecewa, hujan tak layak untuk kau cinta! Dia seperti air, sekejap datang, sekejap lagi hilang..!

Pencinta hujan: Biarlah aku kecewa, aku tahu hujan bukanlah untuk diriku saja, ramai orang di dunia ini sukakan hujan…!

Perosak mood: Itu yang patut kau tahu!

Pencinta hujan: Memang sudah lama aku tahu, biarlah hujan tak tahu..betapa susahnya aku menunggu dia, betapa terseksanya aku mengharap dia turun dan aku sanggup buat apa saja asalkan dia turun dari langit!

Perosak mood: Tapi kalau terlalu lama, nanti banjir..kau juga yang terseksa!

Pencinta hujan: Tidak mengapalah, yang penting hujan pun dah turun..sudahlah, biarlah aku keluar dan menikmati indahnya air hujan mencurahi bumi (keluar ke halaman rumah dan bermain dengan hujan walaupun dia tahu hujan akan pergi tidak lama lagi)


*****

Sekadar coretan, kedatangan aku di bumi UMP pada 1 Mac lepas disambut dengan kehadiran hujan..erm, memang cuaca kurang elok pula di kuantan..
Lain hujan diharap, lain pula hujan yang turun...betullah orang kata kita hanya merancang, tapi tuhan yang menentukan.

Thanks yusri, tito, Madam Mala, Madam Chiam, Ashwin, dan Jumain ..! Have a great moment in Kuantan.