Travel

Travel

Mengira detik

Thursday, August 27, 2009

William, Up dan Borneo Rainforest

Salam buat semua...

Bulan Ramadhan dah muncul kembali. Lama aku tak menulis secara proper dalam blog ini. Jadi, dikesempatan ini aku nak ucapkan selamat berpuasa buat semua..Ingat puasa penuh tahu!!

Huhuhu..pada 25 dan 26 Ogos 2009, aku dengan gigihnya ke bumi kelahiran aku, Kuala Lumpur untuk berjumpa dengan dua orang kawan aku, siapa lagi kalau bukan Azwan dan Fendy. Azwan kebetulan berada di KL, untuk urusan Kem Induksi Kakitangan Awam di KL Sentral selama dua minggu. Fendy pulak memang sah-sah orang KL, orang TTDI. Hehehe...

Aku terus ke Time Square dan berjumpa Azwan disana. Jam 6pm aku gerak untuk mencari tempat berbuka, dan kami plan nak berbuka di William.

Malangnya, azwan tak ingat dimana lokasi william dan memerlukan internet tuk mencarinya, ces..mana nak dapat tenet time macam ni. Kami terus ke OU, amik Fendy yang sibuk membeli Takoyakinya.

Hurm..Azan Maghrib..aku dan Azwan berbuka seteguk air masak dalam kereta..(jalan JAM!!!!)

Borneo Rain Forest!

Setelah mengambil Fendy, kami decide nak makan di Borneo Rainforest. Apa tu?? Ia adalah restoran dimiliki oleh Tiara Jac, artis terkenal. Ia terletak di Bandar Sunway, berhadapan Hotel Sunway. Memang tak susah nak ke sini, naik kereta, ikut federal atau LDP, memang akan sampai. Ikut jer signborad, dan anda akan sampai..hehehe.

Makanan kat sini biasa-biasa saja. Laksa Sarawak, hidangan steak. Harga pulak agak mahal, macam makan kat secret recipe atau Chilis. Tak termasuk tax lagik. Tapi ruang dan dekorasi memang best!! Ada air terjun, ditambah pula dekorasi ruang makan ala-ala berada di Sarawak. (sori takda pic).

Tapi bolehlah kalau korang nak makan...sedap lah jugak!

Movie: Up


Dah tengok UP?? Kalau tengok trailer atau the making, baik takyah..korang kena tengok sendiri movienya yang original. Filem ini tak banyak watak, simple tapi sweet. Aku suka gak filem ni, cuma ada part yang slow...

Tapi ada gak adegan kelakar...huhuhu!! Tahniah Pixar dan Disney kerana sentiasa menghasilkan filem 3D yang berkualiti.


Makan lagi: William


Kalau korang nak cari tempat makan @ buka puasa yang puas tahap cipan, aku sarankan korang pergi makan di William..ia adalah sebuah warung yang terletak di Kelana Jaya. Jangan salah sangka, nama jer William, tapi ia adalah sebuah kedai cina muslim ( kebanyakan yang makan memang melayu-halal ler).

Aku mendapat tahu gerai ini dari Azwan. Dia beria-ria nak ajak aku makan, akhirnya impian kami nak makan kat situ tercapai gak. Kami berbuka puasa di sana pada 26 hb Ogos lepas.

Nak pergi ke William senang saja, pergi ke arah LRT kelana Jaya, dan masuk kiri ( kanan anda adalah LRT KJ). Terus sahaja dan belok kiri apabila anda nampak lampu isyarat kedua. Terus dan anda nampak macam kompleks/plaza..(lalu gak kawasan perumahan) then belok kanan..terus sahaja. Kedai makan ini terletak sebelah kanan..dan ia adalah warung biasa, bukan restoran tahu!!

So, anda kena alert kalau nak ke sana. Tapi aku cakap jujur, makanannya memang sedap dan puas. Memang tak habes, sebab hidangannya besar. Harga pula dalam range RM30-RM50 seorang. Kalau nak jimat, lebih baik korang kongsi jer...

Huhuhuhu...

Puasa dan Sekolah:

Akhirnya aku kembali mengajar di dalam bulan puasa. Mencabarlah jugak sebab aku kena mengajar budak-budak bukan Islam. Adoi..penat, tapi tak boleh lah mengeluh sebab ini kerja aku. Kenalah jugak...GIGIH!!!!!

Friday, August 21, 2009

Argghhhhh,,,,,!!!!

Kenapa dugaan tak berhenti-henti datang??

Aku tak faham................

Ya Allah..Hanya engkau sahaja yang mengerti perasaanku, hanya Engkau yang faham apa yang aku lakukan...

Patutkah aku meneruskan apa yang sedia ada atau kembali semula pada kehidupan yang dulu??

AKu takkan bunuh kau rama-rama...!! Ini janji aku!! Aku akan bawa kamu semua terbang jauh menjadi rama-rama seindah di mata pencipta!!

Tuesday, August 18, 2009

Monolog: Aku dan Rerama




Aku:

Aku kata diam!!!!! Jangan cuba bersuara, jangan bercakap dan jangan ketawa!!
Aku mahu cerita! Jadi kalian harus diam!!
Oh dunia! Kenapa orang tak faham!! Kenapa orang mudah salah sangka?
Si rerama datang pada aku, itu ketentuaNya…
Bukan aku pinta, bukan jua kalian pinta..
Aku tak punya apa-apa, aku sunyi..

Cuma aku ada si rerama..
Tapi salah aku jua kah? Terlalu asyik fantasi bersama Rerama..
Salah aku jua kah, bermain dengan ia!?

Aku tak faham mentaliti kalian..?Apa yang kalian mahu? Aku tinggalkan rama-rama?? Oh..oh..itu tidak mungkin..aku cakap..IMPOSIBBLE..
Kenapa? Saat aku sunyi, ia datang, saat aku tertawa, ia hadir. Benar, rama-rama cuma binatang, aku tak boleh bersama ia setiap masa, tapi aku gembira…salah lagikah aku??

Oh dunia!! Aku bahagia andai rama-rama hadir, aku asyik melihat ia terbang menari keliling alam..maka, benarkanlah ia hadir dalam diriku, biarpun tidak lama, tidak tiap detik..

Aduh!! Sakit bila berpisah..tapi aku mahu kalian sedar, aku juga punya naluri, aku tak boleh dikongkong tiap masa, aku punya hati dan sekarang aku mahu lihat RAMA-RAMA…

Terima kasih kerana diam wahai penonton..!!

Monolog diatas aku cipta sebagai satu ekspresi apa yang aku rasa dan gabungan idea dan pemikiran yang aku Nampak dan rasa. Buat mereka yang faham, terima kasih! Buat mereka yang tak faham, tak mengapa. Terima kasih kerana membaca.


Psstt…teringin sangat nak hasilkan teater, tapi kekangan masa, duit dan nak jumpa kawan-kawan. Huhuhu…

Saturday, August 15, 2009

Mood nak fire orang...!!

Aku sekarang ini dah bertukar mood..

Entahlah..mungkin ramai yang kenal aku jenis yang baik, tapi hakikatnya..

Apabila kita bersabar dengan cemuhan...

Apabila kita diam mendengar teguran..

Apabila kita membisu dengan telahan dan pandangan...

Aku memang boleh terima teguran, tapi biarlah beradab seadab orang Malaysia..

Bukan dihentam, atau dikeji begitu sahaja..tanpa usul periksa..

Maka, aku sudah berubah..

Kalau dijentik, aku akan terus ....FIRE!!!!!!!!

So, amacam??

Monday, August 10, 2009

Setem dan FFM




Hari ini aku nak cerita dua perkara berkaitan perfileman kita..huhuhu..sekadar pandangan dari insan biasa..

Setem:

Aku dengan gigih dan jayanya menonton Setem dek kerana membaca beberapa review positif dari kawan-kawan dan wartawan. Dengan mengada-ngada, aku book tiket dengan menggunakan tiket online dan terus menontonnya di Berjaya Time square, bukan KLCC..hehehe.

Seronok beb bila menonton filem ini. Ia berjaya memancing aku dari babak pertama hingga lah terakhir. Dari aspek sinematografi, memang itu sudah mainan Khabir Batia. Maka, filem ini berjaya diolah dengan cukup kemas sekali.

Selain itu, lakonan mereka juga cukup berkesan terutama watak Sathiya, Mr. Ani (tak tahu nama sebenar) dan juga Vanidah Imran. Memang asasnya cerita ini adalah cerita komedi,tapi ia juga turut menggabungkan unsur dramatik dan aksi.

Aku pun malas nak cerita lebih-lebih, so korang kena tengok filem ini. Sokong industri kita, tak rugi pun. Tapi satu je aku maklumkan awal-awal, ada beberapa unsur dalam cerita ini tak logik, tapi boleh lagi diterima akal. Yerlah, kalau filem barat tu, lagi berlambak adegan tak logik kan??

Hehehe..satu lagi filem aku rekomen korang tengok ialah The Proposal..Yup!! Memang best, percayalah!!


FFM:



Festival Filem Malaysia kini kembali. Keputusan kita sudah ketahui, iatu Filem Papadom menang filem terbaik. Aku rasa ini pertama kali filem terbaik dimenangi oleh sebuah filem yang belum lagi ditayangkan kepada umum. Menurut Finas, filem ini akan ditayangkan dalam bulan Oktober 2009. Lambat lagi...

Tahniah pada Afdlin, Liyana Jasmay, Jac, Arwah Yasmin, dan juga Salina yang menang award malam tu. Secara overall, majlis malam itu sebenarnya hambar, nak buat macam oscar, tapi tak jadi pun...

Iyalah, ada gimik yang bosan, persembahan dari artis ntah hapa-hapa, pengacara dan sebagainya...hurm....

Tapi takpelah, boleh lagi dibaiki pada tahun depan. Aku punya ramalan ialah filem Talentime dan Setem, tak sangka pulak filem Afdlin menang...

Huhu..rezeki dia..Tahniah!!

Thursday, August 06, 2009

virus A H1N1

Assalamualaikum...

semalam aku masuk ke kelas 2H seperti biasa, mengajar subjek moral. Aku menulis nota dihadapan kelas dan menyuruh pelajar aku menyalin nota sebelum aku memberikan penerangan....dan tatkala itu aku terdengar suara sumbang dari seorang pelajar india

pelajar: Cikgu!!! Hari ini saya tak mau salin...!!!
Aku: Apa pasal awak tak mau salin?? Kawan awak semua salin..
pelajar: Hari ini saya tak sihat..kena H1N1..
aku: Oh ye ke?? awak nak tahu semalam sudah ada 9 orang mati sebab H1N1
Pelajar: (terkejut) betul ke cikgu?? berapa umur??
Aku: Semua ada, tingkatan 1, 2 event budak kecik pun kena...
pelajar: ye ke?? adoi..cikgu saya demam biasa saja..bukan h1n1


Hehehe..tulah, penyakit ni takleh wat main-main..dah makin menular sekarang ni. Tapi aku pelik, napa sekolah tak diwajibkan menjalani pemeriksaan kesihatan. Bahaya tahu!! Sekolah aku dah ramai yang demam..huhuhu...

Apa-apapun...kerajaan Malaysia kena melakukan sesuatu bagi mengelakkan wabak menular. Kuarantin pun masih belum berkesan..hurm...

Monday, August 03, 2009

mood aku sekarang

Pening???

Buntu???

sesat???

Boinkk...tahap cipan???


Tapi aku rasa hepi dan bahagia...

erm...

motif???