Travel

Travel

Mengira detik

Wednesday, April 28, 2010

Melancong?? Nak murah sahaja?


Salam semua...

Fuh, hari ini aku dengan gigih nak update blog. Sayang kalau blog tak update. Betul tak? Huhuhu...sebenarnya hari ini aku nak menulis tentang melancong. Tak kira dalam negara ke , luar negara ke..

Konsep melancong ini mudah.....pertama pengangkutan. Mesti ada pengangkutan. Kalau tak macam ne nak pergi..hehe. Kedua, hotel...ataupun tempat penginapan. Kalau nak murah, boleh ah tumpang rumah member2 je, lagi jimat,. Ketiga, sight seeing..atau jalan-jalan. Yang ni part wajib, sebab kalau tak...apa gunanya melancong..betul tak?? Keempat..makan-minum. Sudah pasti kerana kalau tak makan..macam mana mau hidup!! Aiyak!!


Sebelum melancong, paling penting kita kena fikir ialah bajet. Bohong aku katakan, melancong tak perlu keluarkan duit...( kalau ditaja itu cerita lain yer). Ini kerana melancong memerlukan kos..terutama makan minum, penginapan..dan pengangkutan. Dalam menentukan bajet melancong..kita perlu rasional. Maksudnya munasabah lah sikit..bersesuaian tak harga-harga tersebut dengan tempat/destinasi yang kita nak pergi dengan duit kita.

Jadi, kat sini aku bagilah sedikit tips buat mereka kalau nak pergi melancong:

1. Kenal pasti bajet anda

Ini perkara paling penting. Jangan sesuka hati je nak pegi melancong kalau duit takda. Dan lagi satu jangan berhutang kalau nak melancong..rugi beb! Tapi kalau nak pergi luar negara, so far harganya memang melebihi RM1000 (tgk tempat ar gak).

2. Destinasi anda pilih:
Itu adalah perkara kedua. Kalau anda bajet RM500, adakah anda yakin boleh pergi ke Istanbul? Logik ar skit bro...kalau rm500, boleh lah pergi PD..kalau langkawi pun aku rasa susah sikit.

Ketika pilih destinasi, pilihlah mengikut bajet anda. Kalau nak pergi sangat over sea..cuba cari asia tenggara sahaja. Harganya murah berbanding dengan anda pergi ke UK atau Jepun.

3. Pakej dari travel agency:

Ini satu lagi perkara anda kena amek teliti. Jangan ingat pakej murah itu sudah hebat dan sesuai. Ada pakej2 ditawarkan harga yang murah, tapi layanan bila anda melancong macam hampeh. Tour guide takleh harap..hotel murah, buruk dan tak selesa..makanan tak cukup.

Huhu..sebab itu, bila anda ditawarkan pakej..cuba anda tengok betul2 apa yang ditawarkan. Jangan main sebat je..huhu. Biar berbaloi dan sesuai dengan wang anda.

Anda juga kena tahu, tugas travel agen untuk menawarkan servis bagi memudah anda melancong. Jadi, harga ditawarkan oleh agensi pelancongan lebih mahal skit berbanding dengan anda buat sendiri. Tapi bila kira-kira balik sebenarnya ia lebih mudah anda amek travel agen sekiranya anda ingin pergi tempat-tempat yang anda belum pergi.

5. Penginapan:-

Ni satu lagi..penginapan akan jadi murah kalau anda amek bajet hotel. Itu sahaja...anda akan dapat lah hotel yang biasa-biasa sahaja. Tapi untuk remaja, biasanya mereka tak kisah sangat, tapi kalau yang berkeluarga, aku rekomen ameklah hotel yang selesa dan selamat. Terutama kalau anda berada kat luar negara. Kita tak tahu hotel bajet tu jenis yang macam mana..apapun safety first!

6. Pengangkutan..

Nak murah? Jangan naik flite..naik keta...itu kalau anda nak pegi singapore, thailand..langkawi..hurm..logiklah nak naik keta..tapi kalau pergi Indon..bagaimana?

Naik kapal terbang memang mudah, cepat...dan ada masa kos dia lagi murah berbanding naik kereta. Mudah sahaja, kalau nak flite murah..amek sahaja Air Asia atau Firefly. Sentiasa alert dengan promosi2 yang mereka tawarkan. Masa dia offer, kenalah cepat2 grab...i mean trus beli..kalau nak tunggu bulan depan, harga mungkin melambung.


Faktor pengangkutan boleh menjadikan kos kita mahal. Contohnya kalau anda nak ke bandung...flite ke Bandung hanyalah Air Asia..jadi harga boleh mencecah RM1000 seorang. Jadi, kalau anda nak jimat..anda boleh mendarat di Jakarta ( dalamRM500 ) dan naik bas untuk ke bandung.

Jadi, anda perlu bijak mengatur mana yang sesuai dengan bajet anda. Contohnya kalau anda nak pergi Langkawi, anda boleh naik flite ke Alor Star dan naik feri ke Langkawi. Harganya mungkn murah dari baik flite trus ke Langkawi.

***

Pendek kata, melancong sebenarnya perlukan perancangan dan kaedah yang betul. Aku malas nk kongsi banyak2, kalau ada masa aku kongsi lagi.Tapi mentaliti sesetengah orang nak murah, tapi cuba fikir secara logik...

Harga tersebut sesuai tak? Ini kerana sesuatu pakej itu murah atau mahal bergantung kepada banyak perkara....yang paling penting..BAJET dan PLAN...

Itu paling tepat dan efisyen..

dan satu lagi perkara aku nak reveal...

PAKEJ ke BANDUNG sahaja memang lebih MAHAL berbanding PAKEJ JAKARTA-BANDUNG..

Kenapa...

Sebab flite ke BANDUNG memang mahal...jadi, kalau anda nak ke Bandung..ameklah flite ke Jakarta..dan dari situ leh amek bas ke bandung..

hehehe..susah2 melayan perangai pelanggan yang macam-macam peel ni..

Adiyos!!

Friday, April 16, 2010

Mulakan dengan satu langkah!


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

Terima kasih pada mereka yang masih membaca blog aku ni. Sebenarnya aku tak tahu pun sapa yang baca..mungkin tiada analisis kot siapa yang bukak blog aku ini kan..tapi aku gembira kerana aku masih berupaya mengemaskini blog ini.

Ikutkan hati macam malas nak taip, bukan apa..bila dah buka komputer, internet..terus hilang idea nak tulis apa. Huhuhu..tapi aku rasa bersalah pula kalau blog ini dibiarkan usang. Maka, aku kenalah berterusan menulis apa yang berlaku pada diri aku sejak dua menjak nie.

Masuk 2 May nanti, maka genaplah 3 bulan aku kerja di Triways. Seronok? Entahlah..masih kabur-kabur. Tapi aku enjoy lah juga kerja ni. Bukan apa, banyak benda baru aku pelajari. Apa saja masalah aku jadikan ia sebagai cabaran. Dan alhamdulillah, banyak benda berkaitan pelancongan aku dah tahu. Terima kasih pada Madam Teresa ( my head of department) dan juga Kak Linda ( head of unit). Mereka banyak mengajar aku kerana mereka tahu aku bukanlah berlatar belakangkan pelancongan.

Itulah sebenarnya kita sering letakkan "mindset", kerja mesti berkaitan dengan apa yang kita belajar. Seharusnya kita juga kena ingat, dalam dunia moden ini ada bermacam-macam kerja. Semua kerja ada kelebihan dan kekuatan masing-masing.

Aku tidak kata kerja guru tidak bagus dan kerja jurutera tidak bagus. Ada kawan aku, berjaya menjadi jurutera dan mereka bahagia dengan kerja mereka. Ada juga kawan aku, kerja guru..dan gembira dengan kerjanya.

Pokok pangkal kepada kerja ialah MINAT! Tanpa minat kerja tidak akan menjadi seronok. Penghijrahan aku ke Kuala Lumpur mempunyai banyak sebab. Bukan aku tak minat menjadi guru, tetapi aku merasakan kerja guru tidak boleh menjadikan diri aku berkembang. Satu faktor lagi, mungkin masa aku kerja guru, aku hanya dilabel guru kontrak (macam anak tirilah katakan).

Tetapi tidak apabila aku berhijrah ke syarikat swasta. AKu diterima oleh mereka ( terutama Madam dan Kak Linda). Masa mula-mula aku ditawarkan kerja, aku terfikir jugak, kenapa madam memilih aku? Dengan aku yang ZERO...tak tahu apa-apa pasal pelancongan, membuatkan kenapa aku dipilih? ( macam filem power ranger ar pulak).

Tapi rupanya ada hikmahnya...Madam nampak sesuatu yang kuat dalam diri aku. Begitu juga dengan Kak Linda. Mereka banyak membantu aku, mengajar aku dari perkara-perkara yang kecil sehinggalah perkara yang besar. Paling best, kalau ada apa sahaja masalah, merekalah berusaha membantu aku, dan melindungi aku.

Sebab itulah, aku kena juga merajinkan diri bekerja kuat di sini. Mungkin ada banyak benda tak best gak bekerja di sini (erm..taknak cerita nanti kena saman), tapi ada banyak benda unik membuatkan aku masih berterusan bekerja di sini.

Jadi..sebenarnya, semua perkara dalam dunia ini harus dimulakan dengan satu langkah. Seorang pengurus yang berjaya juga mulakan kerjanya dengan perkara-perkara remeh. Guru yang cemerlang juga mula mengajar dengan kelas-kelas yang teruk.

Susah payah dan cabaran inilah akan menjadikan kita matang, jujur aku katakan..kerja swasta dan kerajaaan banyak sangat bezanya. Mungkin kerajaan (terutama sektor perguruan) kena belajar banyak bagaimana pengurusan pihak swasta dalam memastikan pekerja mereka sentiasa membuat yang terbaik.

Bagi aku, apa sahaja kerja..aku akan cuba lakukan terbaik! Bukan award yang aku kejar, tapi yang paling penting kepuasan diri.

Oh yer, walaupun aku dah tinggalkan dunia mengajar, alhamdulillah, aku dapat pula mengajar tuisyen pada sebelah malam. Lega rasanya...adalah juga side income. Tapi macam biasa ar, kenalah aku studi balik subjek-subjek SPM dan PMR.

Oklah, aku nak pegi makan..thanks kerana membaca. Cuma aku nak kalian berfikir tentang tiga perkara:-

1). Duduk diam tidak memberikan apa-apa makna.
2).Hidup kita diberi banyak pilihan...setiap pilihan ada risikonya..kalau takut dengan risik, baik jangan hidup.
3). Kenapa kita tak percaya kan diri kita sedangkan orang lain sangat percayakan kita?

Huhuhu..renungkan lah bersama ya!!

Sunday, April 11, 2010

Kemenangan siti : suatu petanda

Salam bahagia,

Macam biasa, aku cuba sedaya upaya untuk memastikan blog ini masih dikemaskini dari semasa ke semasa. Banyak juga benda nak tulis, tapi bila dah balik rumah, badan penat dan jadi malas pulak.

Huhuhu..oklah berbalik kepada cerita artis. Lama pula tak cerita pasal artis kan? Selalunya Jumain yang terrer bab komen-komen artis ni (iyalah dia kan nak jadi artis jugak). Minggu lepas, Anugerah Bintang Popular (ABPH) telah berlangsung dengan jayanya. Semua dah tahu keputusannya iatu Siti Nurhaliza menang kembali anugerah bintang paling popular.

Tahniah buat Siti. Tahniah juga pada artis yang menang. Cuma bila menyorot kembali kemenangan siti, aku terfikir- takda artis ke kat malaysia ini? Asyik2 siti...semua benda siti. Apa siti buat semuanya betul dan terbaik...hurm...pelik jugak kan?

Dalam kemenangan siti, kita bukan salahkan siti sebab anugerah ini lahir dari undian peminat. Bagi aku, peminat tahu, siti adalah artis yang boleh dianggap lagenda. Kuat pengaruhnya sehingga susah nak jatuh. Artis lain sebenarnya perlu belajar bagaimana siti boleh mempertahankan popular pada masa sama berjaya menghasilkan album yang berkualiti setiap tahun.

Itulah siti. Aku antara peminat siti sejak dia mula menyanyikan lagu Jerat Percintaan lagi. Apa-apapun, bagi artis lain, seharusnya mereka perlu belajar bagaimana ingin memasarkan diri, pada masa menjaga hati peminat supaya peminat tidak lari begitu sahaja.

Apapun...thanks pada Mel kerana datang KL minggu lepas. Begitu juga buat Azril and the geng...thanks!!