Travel

Travel

Mengira detik

Tuesday, December 20, 2011

Jalan-jalan : Korea Selatan (part 1)

Salam sejahtera buat para pembaca,

Masa tuk melancong!!! Yeargh....kali ini ke mana?? Kali ini saya nak share salah satu tempat yang popular dengan artis-artis K pop seperti Super Junior dan Wonder Girls, apa lagi kalau bukan Korea Selatan. Oh ya, kali ini, tugas saya sama seperti dahulu, berkhidmat membawa group ke sana. Korea secara amnya terbahagi kepada 2 negara, iaitu Korea Utara dan Korea Selatan. Untuk korea utara, memang ia adalah negara tertutup - dan negara ini mengamalkan fahaman dan ideologi komunis. Tetapi berbeza pula dengan Korea Selatan, yang mana ia adalah negara republik dan mengamalkan dasar pintu terbuka.

Tidak dinafikan korea merupakan negara yang maju terutama dari segi teknologi dan masih lagi mengekalkan tradisinya. Jadi, ia juga merupakan salah sebuah negara yang menjadi tumpuan pelancong terutama dari Asia Tenggara. Kos untuk ke Korea mahal sedikit dari ke China tetapi jauh lagi murah dari ke Jepun. Jadi, tidak hairanlah kini makin ramai orang Malaysia sudah mula ke korea, dan menjadikan ia salah sebuah tempat pelancongan pilihan mereka.

Korea selatan mempunyai beberapa bandar utama. Ibu negaranya Seoul terletak di utara negara tersebut, manakala Busan pula adalah bandar pelabuhan, terletak di selatan Korea. Pulau Jeju, juga dikenali pulau jelmaan gunung berapi terletak di selatan dan menjadi salah satu tarikan utama jika anda ke korea. Untuk percutian ini, kami hanya pergi ke Seoul - Mount Seorak. Semuanya dalam masa 6 hari. Itupun jika dihitung, hanyalah 4 malam berada di sana. Kiranya puas jugalah, dapat melihat negara orang dan merasai sendiri pengalaman berbeza di sana.


Hari pertama ( KLIA)


Memilih Korean Air rasanya memang berbaloi. Jauh lebih baik dari menaiki Air Asia ( sorry yer!) . Hehe...kerana pesawatnya besar, 2 tingkat dan servisnya juga bagus. Malah, dapat melihat awek-awek korea yang cun...hehe jangan marah! Flight bertolak jam 12.oo am waktu Malaysia. Jadi, bila dah malam..sudah pasti mata pun rasa mengantuk. Jadi, apa lagi...masa untuk tidur!!

Hari Kedua ( tiba di Korea - Nami Island)

Tiba di Incheon jam 5.30pagi waktu tempatan. Kiranya agak awal dari yang dijangkakan. Suhu sekitar 10C. Kiranya masih sejuk berbanding Malaysia ( memang ler...). Masa saya pergi adalah musim luruh (peralihan ke musim sejuk). Jadi suhunya tak lah terlalu sejuk dan panas. Kiranya selesa jugalah kalau nak berjalan-jalan.

Lapangan terbang Incheon merupakan antara lapangan terbang terbaik di dunia. Ia terletak di sebuah pulau, yang sememangnya ditambak. Oh yer..Incheon bukan Seoul ya! Sebab Incheon ini terletak lebih kurang 50-60 km dari Seoul. Macam KLIA ke KL. Dan lapangan terbang ini hanya untuk penerbangan antarabangsa sahaja. Jadi, kebanyakan yang ada di sini adalah orang-orang bukan Korea. Hehe.

Selepas sahaja imigresen dan mengambil bagasi, kami pun terus ke balai ketibaan. Tour guide kami, Gina sudah pun menunggu di balai ketibaan. Destinasi seterusnya....Nami Island!! Yeargh!! Perjalanan ke nami island memakan masa 2jam setengah dari airport. Fuh...jauhlah jugak! Tapi penatnya tak terasa kerana kami dihidangkan dengan pemandangan musim luruh yang cukup mengasyikkan. Sebijik macam dalam drama -drama korea ditayangkan di TV.

Sampai sahaja di jeti, oh ya...pulau nami ini terletak di sebuah tasik dan ia terbentuk dari empangan. Jadi kalau nak ke sana, kena naik bot yang memakan masa 10 minit sahaja. Sebaik tiba di Nami Island, memang terasa suasana romantiknya. Bayangkan setiap kawasan akan ada monumen berbentuk hati (love). Memang sesuai sangat untuk pasangan bercinta atau mereka yang nak berbulan madu. Mengikut guide kami, Nami Island dahulunya adalah sebuah pulau kecil dan menjadi tapak perkhemahan bagi pelajar -pelajar sekolah tinggi. Selepas itu, seorang usahawan terkenal telah membangunkan pulau tersebut dan membuat landskap yang begitu cantik termasuklah susunan pokok dan juga dekorasi taman. Pulau ini terus menjadi tumpuan pelancong setelah kejayaan drama Winter Sonata. Di sini, anda akan dapat melihat pelbagai monumen, poster dan gambar pelakon-pelakon Winter Sonata. Memang sesuai tuk sesiapa yang suka bergambar. Oh ya, kalau ada masa, cubalah pancake di sini, memang sedap. Nak pula kalau makan masa musim sejuk. Pancake ini dibuat dari kacang merah dan digoreng dengan minyak sayuran. Insyaallah halal. Dan harganya pun dalam 1000 won lebih kurang Rm3 sebiji.

Setelah penat lelah berjalan sekitar pulau ini, saya boleh katakan ia memang kawasan yang cukup cantik. Kebetulan masa saya pergi adalah musim luruh, jadi dapatlah melihat beberapa buah pokok berdaun kekuningan. Memang menarik..!

Selepas itu, kami pun bergeraklah ke sebuah restoran terletak di berhampiran dengan jeti untuk makan tengahari. Restoran ini menghidangkan makanan korea ( makanan laut sahaja) dan nasi dihidang di dalam lesung. Menarik bukan?? Memang lah makanan korea ini pelik sikit, tapi ia adalah antara makanan yang berkhasiat di dunia. kenapa? Kerana makanan mereka tak banyak minyak, kurang kanji, dan garam. Sebab itulah orang korea banyak yang slim..(macam Wonder Girls)...haha.

Selepas makan tengahari, kami bergerak ke Gunung Seorak. Gunung ini terletak 2 jam perjalanan dari Pulau Nami. Fuhh....jauhnya!! Tapi tak mengapalah...boleh tidur sementara menunggu masa sampai. Tiba sahaja di Gunung Seorak, jam sudah menunjukkan pukul 4 petang. Tuk makluman matahari terbenam pada jam 5.30pm. Jadi, kami semua bergegas untuk menaiki kereta kabel untuk menikmati suasana indah di puncak Gunung Seorak. Gunungnya tak tinggi mana, rasanya tinggi lagi gunung ulu kali, genting tu. Tetapi ia adalah kawasan pergunungan yang paling cantik di Korea. Di puncak gunung tersebut, adalah kawasan berbatu. Jadi, kalau nak berjalan, kenalah berhati-hati. Dikhuatiri pula ada yang terjatuh. Di puncak gunung ini terdapat gerai cenderamata dan cafe yang dibina khas untuk pelancong. Jadi, kalau nak panaskan badan, rasanya lebih baik menikmati secawan kopi di puncak sana. Memang nyaman...

Setelah menikmati suasana petang di gunung Seorak, kami mula bergerak ke Daepo Wharf. Ia merupakan perkampungan nelayan yang terletak pantai timur Korea Selatan. Perjalanannya tak jauh, dalam 15 minit dari stesen kereta kabel. Daepo Wharf ini merupakan pekan kecil yang terletak dalam daerah Gangneung. Disini terdapat pelbagai jenis makanan laut dan yang menariknya, ikan-ikan di sini diletak di dalam akuarium. Paling menakjubkan ialah ketam laut dalam yang memang besar, dan dikatakan antara yang paling sedap di dunia. Di sini juga terdapat pasar malam yang turut menjual makanan bergoreng seperti udang dan sotong. Menurut Gina, makanan di sini halal kerana ia dimasak dengan menggunakan minyak sayuran.

Setelah berjalan-jalan sekitar pasar malam, masa untuk makan!! Makan malam pula kali ini berlainan, kerana kami menikmati sup panas, dan kimchi. Masih lagi mengekalkan makanan korea. Kebanyakan makanan korea adalah pedas, kerana banyak menggunakan rempah, dan ada juga makanan dihidangkan pada musim tertentu sahaja. Selesai makan, masa untuk tidur!!

Hotel kami terletak di bawah gunung seorak. Betul-betul mengadap puncak Seorak. Hotel kami ialah Daemyung resort, dan bilik pula berkonsepkan Korean Style bed. Apa dia? Dimana, katilnya mempunyai tilam (macam tilam toto) dan lantainya pula dilengkapi dengan pemanas. Kebanyakan hotel memang tidak ada penghawa dingin. maklum lah..musim sejuk!

Hari Ketiga:

Welcome back to Seoul!! Hari ini setelah bersarapan, kami semua bertolak pulang ke Seoul. Fuh...perjalanan kali ini memakan masa, hampir 5 jam. Memang terasa lamanya, tapi sepanjang perjalanan tidaklah begitu bosan kerana Gina memasang video filem Korea untuk ditonton oleh penumpang. Jadi, sedar tak sedar, tibalah kami ke bandar Seoul, antara bandar metropolitan terkenal di dunia!

Tempat pertama di lawati ialah Korean Culture Village. Mesti ramai tak percaya, apakah yang menarik bagi Korean Culture Village ini? Untuk makluman, disini adalah perkampungan korea yang berusia lebih dari 600 tahun dahulu. Seni bina perkampungan dibuat sebijik seperti yang asal, termasuklah jalan yang masih bertanah (bukan bertar). Suasananya memang cukup unik, dan pengungjung juga berpeluang untuk melihat persembahan kebudayaan masyarakat korea.

Selepas melawat perkampungan tersebut, kami semua ke Downtown Seoul untuk ke Masjid Seoul, satu-satunya masjid yang terdapat di Korea. Masjid ini terletak di Itaewon, kawasan muslim bagi masyarakat korea. Di sini, anda juga berpeluang berjumpa dengan rakyat Malaysia yang lain, dan juga berkesempatan untuk membeli belah makanan halal, kerana sepanjang jalan terdapat pelbagai gerai menjual kebab dan roti halal. Setelah solat jamak di sana, kami mula bergerak ke jeti Sungai Seoul yang terletak di Yeoung Deoung Po, untuk aktiviti river cruise. Aktiviti ini sama sahaja seperti river cruise di Dubai ataupun di Bangkok, cuma yang menariknya anda akan dapat melihat suasana sungai Seoul dan pemandangan matahari terbenam yang cukup romantik. River cruise ini mengambil masa selama 2 jam, dan anda juga boleh menikmati secawan kopi kerana di dalam bot juga disediakan cafe untuk sesiapa yang ingin menikmati snek ringan.

Tamat sahaja aktiviti river cruise, kami mula bergerak ke restoran Foreign yang terletak di Itaewon. Ini adalah restoran India Muslim - Pakistan, dan makanan disediakan ialah buffet. Memang sedap, kerana makanan dihidangkan menetapi selera orang Malaysia, pedas dan berempah. Selepas makan, masa tuk tidur...kami pulang ke hotel dengan perut kekenyanagan.


Hari keempat, kelima dan keenam, sila klik di sini




Ketika di Pulau Nami - ini tempat Mawi buat video klip.

Nami Island...pokok-pokok dibelakang itu menjadi ikonnya.




Gunung Seorak - antara gunung yang cantik di Korea.


Pemandangan Sungai Seoul semasa river cruise.

Di Puncak Gunung Seorak...sejukk....



Perkampungan Budaya Korea...menarik!

Sejenis makanan korea, menarik dan pedas.
Hotel tempat kami menginap


Makanan India di Restoran Halal Foreign

Masjid Utama Seoul

Wednesday, December 07, 2011

Jalan-Jalan : Langkawi

Salam sejahtera buat semua pembaca,

Lama dah tak kemas kini mengenai program jalan-jalan kan? Terima kasih pada mereka yang membaca blog ini, walaupun agak lewat dikemaskini. Hehe...Baiklah, saya nak kongsi pengalaman cuti-cuti Malaysia pula. Ke mana?? Langkawi.

Sebut pasal Langkawi, saya rasa dah ramai yang pernah pergi. Mungkin ada yang pergi bersama lawatan sekolah takpun pergi bersama keluarga. Sebenarnya saya pernah pergi ke sana pada waktu saya kecil, kali kedua pula semasa tingkatan 5...dan 10 tahun selepas itu, barulah saya pergi ke Langkawi. Boleh dikatakan sudah banyak perubahan pada pulau Lagenda ini. Dulu, pulau ini biasa sahaja, tak banyak tempat boleh dilawati. Tapi sekarang, ia sudah berubah, menjadi salah sebuah pulau tercantik di Asia.

Saya pergi pada bulan Oktober lepas. Kali ini, yang bersama saya ialah ibu saya dan adik bongsu saya, Raja Akmal. Sebenarnya dah rancang awal, jadi taklah kelam kabut sangat. Kami buat kelaianan, pergi naik feri balik naik kapal terbang. Bukan apa, pergi tak banyak sangat bawa barang. Tapi bila balik...huhu...memang akan terlebih bagasi.

Hari Pertama:
Tiba di Kuala Perlis setelah perjalanan hampir 7 jam dalam bas. Sebenarnya saya malas nak naik bas. Bas pula lewat, kemudian masuk pula Alor Star, Changloon, Jitra, Kangar...fuh....memang naik kematu. Dahlah tak banyak berhenti, memang penatlah juga. Tapi kiranya seronoklah juga kerana dapat melihat suasana pagi yang indah di Kuala Perlis.

Untuk pengetahuan, anda boleh ke Langkawi melalui feri dengan empat cara. Pertama, melalui Kuala Perlis. Perjalanan memakan masa dalam 1 jam. Kedua, dari Kuala Kedah...lama sikit dalam 1jam 30 minit. Ketiga, dari Satun, Thailand. Biasanya untuk orang Siam ler...dan terakhir, dari Pulau Pinang...lebih kurang 2 jam.

Selalunya, orang akan senang ke Kuala Perlis. Sebab lokasinya mudah, dan banyak bas ekspress dari Kuala Lumpur. Lagipun, stesen bas ke jeti tak jauh. Dalam 10 minit berjalan kaki. Kami menaiki feri dalam jam 10.40 pagi, dan sampai ke jeti Kuah dalam jam 11.45 pm. Sampai sahaja, kami disambut oleh En.Azam, pemandu pelancong saya. Kami teruskan menikmati makan tengahari di Warung Siti Fatimah. Warung ini memang sedap kerana menawarkan buffet makan tengahari pada harga yang murah dan berpatutan. Ada macam-macam lauk tradisional melayu seperti Asam Pedas, Gulai kawah, ikan bakar, masak lemak dan paling sedap, air asam. Ada juga ulam-ulaman kampung seperti pucuk ubi, ulam raja, dan pucuk gajus.

Warung ini terletak Jalan ke Makam mahsuri. Jadi, selepas makan, kami singgah pula ke Kilang gamat dan Makam Mahsuri. Macam kita tahu, gamat merupakan produk utama bagi Langkawi. gamat ternyata ubat mujarab untuk merawati luka ringan dan juga baik dari segi kesihatan. Tapi saya ni bukan kaki shopping, jadi tak banyak lah benda yang dibeli. Selepas itu, kami mula bergerak ke Makam Mahsuri. Makam mahsuri sekarang ini dikenali sebagai kota Mahsuri. Ia terletak di Mukim Ulu Melaka. Siapa tak kenal Mahsuri, wanita yang dipercayai difitnah dan dihukum sula sampai mati. Saya malas nak cerita sejarah dia, tapi kawasan kota mahsuri ini jauh lebih tersusun berbanding 10 tahun lepas. Jika dulu, kota mahsuri ini hanya ada Makam dan rumah Kedah, kini ada macam-macam lagi disini. Ada tempat tayangan video, muzium, kedai cenderamata dan macam-macam lagi ar. Harga masuk untuk makam ini ialah RM5 sahaja. Kiranya berbaloi jugalah.

Selepas itu, masa untuk check in!! Yeargh!! Sebab dah kepenatan seharian dengan lawatan yang padat, dan pada masa sama, tak mandi..hehe. Jadi, inilah masa tuk rehatkan diri seketika. Hotel yang kami pilih ialah De Baron Resort, Kuah. Ia terletak di antara Pekan Kuah dan Jeti. Dan, hotel ini berdekatan dengan laut. Nasihat saya, ambil seaview. Sebab view dia memang chantek jika dibandingkan dengan hill view.

Makan malam kami di Wan Thai restaurant. Terletak di pekan Kuah, Wan Thai antara restoran Thai Halal yang terkenal di Langkawi. Sebab apa? Sebab dekorasi dia memang seperti anda berada di Thailand, dan makanan dia memang asli Thai. Saya katakan ini antara restoran Thai terbaik yang pernah saya pergi. Harganya boleh tahan ( masih murah) berbanding dengan restoran lain di langkawi. Jadi, kalau anda datang ke Pekan Kuah, jangan lupa untuk menikmati masakan Thai di restoran ini.


Hari kedua:

Hari kedua, saya mengambil keputusan untuk menyewa kereta. Nak sewa kereta di Langkawi tak susah, tapi kena cepat. Maklumlah, kalau musim cuti sekolah memang sentiasa penuh, dan harga pula boleh berganda-ganda. Saya menyewa daripada Sarah, staff hotel De Baron yang banyak membantu saya semasa check in. Harga pun tak mahal, dalam rm70 untuk kereta Naza Picanto. Kira oklah tu....lepas lah kalau nak pusing satu pulau.

Selepas sarapan ( sorry yer..sarapan di sini tak berapa sedap), kami ke kereta kabel Langkawi. Apalah nasib, di sana rupanya kena beratur panjang. Fuh...memang panjang...bolehlah tahan. Hampir satu jam jugalah beratur. Nak pulak pada masa itu ada rombongan sekolah dari seluruh Malaysia, jadi memang beratur agak panjanglah. Nasib baiklah sistem di sini agak efisyen, jadi taklah rasa lama sangat. Ini merupakan pengalaman pertama saya menaiki kereta kabel Langkawi, yang dikatakan antara tercuram di dunia. Saya setuju rasanya, sebab memang curam pun. Jadi tuk siapa yang gayat, rasanya lupakan sahaja tuk naik kereta kabel ini. Di puncak Gunung Mat Cincang ini, anda akan dapat menghayati pemandangan indah seluruh Pulau Langkawi. Anda juga dapat melihat Thailand jika cuaca cerah. Suasana di atas nyaman, tapi agak panas. Maklumlah berada di Malaysia.

Selepas kereta kabel, kami meneruskan perjalanan ke Langkawi GeoPark. Ia terletak di Kilim, kalau nak lebih terperinci terletak di Jalan ke Galeria Perdana Langkawi. Lokasi dia agak tersorok, tapi terkenal di kalangan pelancong asing. Maklumlah, orang Malaysia mana minat sangat nak masuk hutan-hutan ini. Langkawi Geo Park merupakan taman negara yang diiktiraf oleh UNESCO sebagai antara geopark tertua di dunia. Saya tak nafikan kerana ia memang unik. Di sini ada bermacam-macam pakej, dan harga bergantung kepada pakej. Setiap pakej ada masa dia....dan harga disewa adalah berdasarkan satu bot. Kalau anda pergi berdua, rugi sikitlah sebab anda kena bayar satu bot. Nak murah, sewa ramai-ramai. Jadi dapat jimat sikit.

Saya amek pakej 2 jam....harga dalam RM250 per bot. Kiranya kalau dalam 8 orang, lebih kurang dalam RM32 seorang. Kira berpatutan lah juga. Pakej ini merangkumi ke Gua Kelawar, Gua Buaya, Sangkar Ikan, Tempat Helang, dan laut. Di Gua kelawar, anda dapat melihat dan merasai sendiri tempat tinggal kelawar secara semulajadi. Jangan risau, anda boleh menyewa lampu suluh, dan semua kelawar ini sedang tidur ( kan kelawar aktif pada waktu malam).

Lepas gua kelawar, kami ke gua buaya. Takda apa menarik, cuma gua ini dipercayai dahulu merupakan tempat tinggal buaya air masin. Nasib baik sekarang dah takde. Kalau tidak, pasti ramai tak berani untuk ke situ. Selepas itu, kami ke sangkar ikan. Tempat ini cukup menarik, ada pelbagai spesis ikan di sini termasuklah ikan pari. Siapa sangka, ikan pari yang kita makan asam pedas tu, merupakan antara spesis ikan yang jinak. Siap boleh bermanja-manja lagi. Selain pari, ada ikan siakap, belut dan macam-macam lagi. Memang sesuai untuk sesiapa yang suka binatang.

Selepas itu, perjalanan bot diteruskan ke kawasan Helang. Ini antara pengalaman menarik. Helang-helang jenis "winston" bebas berterbangan di sekitar kawasan sungai kilim. Pemandu bot akan mencampakkan beberapa cebisan daging ayam mentah ke dalam sungai, dan helang-helang ini akan terus menyambar makanan tersebut ( dah sifat helang menyambar..hehe). Memang satu pengalaman unik kerana ikon Langkawi ialah helang. Jadi tak hairanlah, di sungai Kilim ini, ia merupakan habitat utama bagi helang-helang ini.

Akhir sekali, kami ke lautan lepas untuk melihat beberapa pulau semulajadi. Antaranya ialah pulau Kasut. Nama kasut kerana bentuknya seperti kasut. Selepas sahaja mengambil gambar, tamatlah sudah pakej kami. Perjalanan diteruskan ke pekan kuah untuk membeli belah.

Kalau bab membeli belah, Langkawi adalah syurganya. Tapi harus diingat, bukan semua barang adalah murah. Barang yang murah di Langkawi ialah Coklat, rokok, kain batik dan pinggan mangkuk. Selain itu, kereta juga murah, tapi takkanlah nak angkut bawa naik feri pulak kan? Hehe....tempat shopping paling best dan popular ialah Idaman Suri dan Haji Ismail group. Semuanya menawarkan harga yang murah dan terbaik! Jadi, jangan lepaskan peluang untuk membeli pinggan mangkuk. Bawa duit secukupnya tahu!

Hari ketiga:

Hari terakhir...tiada apa aktiviti dilakukan kecuali membeli belah di saat-saat akhir. Sempat juga kami makan tengahari sekali lagi di restoran Wan Thai. Mama pula sempat membeli kuih lompang hijau untuk dibawa balik. Petang itu, dalam jam 3.00pm, kami pun bertolak ke lapangan terbang Langkawi. Alhamdulillah, selamat tiba di LCCT dalam jam 6.00pm. Memang tak penat naik flight, cuma ralat sikit sebab bagasi terlebih...hehe.

Apapun Langkawi antara destinasi terbaik untuk anda lawati di Malaysia. Saya rasa masih belum cukup puas untuk ke sana, kerana masih banyak lagi tempat yang belum diterokai.

Baiklah ini tips ringkas jika anda mahu merancang untuk ke sana:

1. Elakkan dari pergi semasa musim puncak seperti cuti sekolah atau cuti umum. Ini kerana, kebanyakan hotel akan penuh dan harga sewa kereta akan berganda.
2. Jika mahu ke kereta kabel, pergi pada waktu petang, kerana orang tidak begitu ramai pada waktu tersebut. Bawa sekali Mycard untuk dapat harga istimewa warganegara.
3. Sewa kereta mengikut hari kerana ia lebih murah jika dibandingkan sewa ikut jam. Tawar menawar jika boleh.
4. Kalau anda dalam kumpulan yang besar, kalau boleh, naiklah feri awal pagi. Untuk mengelakkan kesesakan di terminal. Jika anda mampu, naiklah kapal terbang. Ia lebih berbaloi, malah badan pun tak penat.
5. Membeli belah dalam kuantiti sedikit untuk mengelakkan dikenakan cukai. Rancang pembelian anda terutama pinggan mangkuk dan kain batik.

Ok, pada sesiapa yang merancang tuk ke Langkawi...kita layan dulu gambar-gambar saya ketika di sana.....


Perjalanan pulang ke Kuala Lumpur


Adik dan Mama di dalam kereta kabel Langkawi


Pemandangan indah dari dalam hotel


Adik bongsu ku di Makam Mahsuri


Aksi bermain dengan ikan pari



Menunggu flight di Langkawi airport


Helang di Kilim Geopark


rajaazrul

Tuesday, December 06, 2011

Disember bermula lagi


Salam sejahtera

Wow...kita sudah sampai ke bulan Disember. Ini adalah bulan kegemaran aku. Kenapa? Sudah pasti kerana adanya hari jadi aku pada 28 hb nanti. Tapi itu bukanlah segalanya. Bulan Disember adalah bulan terakhir setiap tahun. Maka, ada banyaklah aktiviti yang perlu aku lakukan sebelum tahun baru menjengah.

Bulan ini juga dikaitkan dengan musim hujan. Tidak dinafikan, banyak kawasan banjir pada tahun ini. Termasuklah kajang, bandar terkenal dengan sataynya. Tapi, memang kita tak dapat lari dari hakikat bahawa cuaca sekarang memang tak menentu. Di Kuala Lumpur sahaja, boleh dikatakan setiap petang adalah hujan. Dan, hujan pula memang gila lebat....Jadi, kenalah ikut peribahasa melayu, sediakan payung sebelum hujan.

Paling menarik, Disember adalah cuti sekolah. Sudah tentu banyak kenduri kendara yang ada pada bulan ini. Aku turut menerima beberapa undangan, tapi tak tahulah berkesempatan ke tidak. Ini kerana kebanyakan undangan agak jauh, ada yang di Kelantan dan Johor. Cuti ini pula, aku terpaksa pulang ke kampung. Ada beberapa perkara yang perlu diuruskan, disamping nak abiskan saki baki cuti aku yang masih ada.

Ini antara perkara menarik pada bulan Disember...dan dikesempatan ini, aku ucapkan selamat bercuti buat semua! Dan mengenai pengalaman aku berjalan-jalan, aku akan kemaskini nanti. Insyaallah.....

Azrul

Wednesday, November 16, 2011

November 2011

Huh? Diam tak diam dah masuk NOV pun..dan tak lama lagi kita akan ke bulan Disember. Sebenarnya, November adalah bulan memberikan cabaran kepada aku. Sungguh padat...dan aku rasakan seperti aku perlukan masa untuk urusan peribadiku.

Apapun..kerja harus diselesaikan dengan cara berhemah dan profesional. Aku bukan jenis suka buat kerja saat-saat akhir kerana bagi aku, kerja begini akan menyebabkan aku stress. Malah, aku terpaksa menggandakan tenaga kerja aku untuk menyelesaikan urusan. Bulan ini aku akan berjalan ke 2 buah negara. Tapi bukan makan angin, aku ini bekerja...

Apabila aku stress...kadang-kadang aku sendiri tak pasti apa yang aku lakukan...mungkin aku perlu melihat sesuatu yang lebih baik!

Wednesday, October 12, 2011

Makan-makan : BBQ Land Kuang

Salam semua...

Masuk kepada ruangan makan-makan. Kali ini, saya nak bawa anda semua menikmati makanan grilled + steamboat versi Malaysia. Kenapa?? Kerana ini pertama kali saya makan grilled daging perap dengan kunyit dan minyak bijan. Dimana?? Iaitu di BBQ Land Kuang.

BBq Land ini terletak di Pekan Kuang, atas sedikit dari Sungai Buloh. Untuk ke sana, kena lah lalu Pekan Sungai Buloh dan Paya Jaras dulu. Kiranya dalam 20 min dari TTDI, dan dalam 40 min dari KL. Lebih kurang ar...kalau jalan tak jam. Kenapa BBQ Land?? Sebenarnya..saya pergi pun kerana ternampak restoran ini dalam rancangan Jalan-Jalan Cari Makan Ahad lalu.

Restoran ini berkonsepkan kampung. Secara totalnya, tidaklah segah atau secantik Seoul Garden. Masih lagi belum kemas ( pada pandangan saya) secara amnya. Pinggan digunakan pun pinggan plastik, dan makanannya sederhana. Harga?? Agak murahlah kalau dibandingkan dengan steamboat yang ada di Kuala Lumpur. Harganya dalam RM20 untuk dewasa dan RM10 untuk kanak-kanak.

Disini, menu disediakan tidaklah banyak pilihan. Tapi yang pasti daging dan ayam mesti ada. Kalau anda nak tahu, ayam disini diperap dengan kunyit, manakala daging pula diperap dengan minyak bijan dan kicap. Selain itu, ada juga sotong dan udang..khas untuk mereka yang nak makan steamboat. Tak seperti Buffet set yang lain, disini tiada desert, ataupun buah-buahan. Sayur pula hanya ada sawi, kobis, cendawan dan lobak.

Konsepnya ialah panggang dan steamboat. Sedap kan?? Bagi penggemar daging, memang berbaloi kerana anda boleh makan daging sepuas-puasnya. Walaupun hanya diperap dengan kicap dan kunyit, tapi ia tetap lembut dan berasa. Saya rasa pihak restoran boleh mempelbagaikan lagi perapan daging seperti daging lada hitam, rempah sate, daging dengan cuka, atau macam-macam lagi. Barulah nampak Seoul Garden versi Malaysia.

Selain dari itu, minuman disediakan adalah minuman kordial. Bolehlah untuk menghilangkan dahaga. Tapi kalau rasa nak minum kopi ataupun teh, boleh lah order..dan rasanya harga dia pun murah lah juga.

Bagi saya, BBQ Land amat sesuai untuk keluarga, terutama bagi mereka yang nak menikmati daging panggang pada harga murah. Anda boleh makan sepuas-puasnya....pada harga yang murah. Macam saya kata, bayar murah...maknannya apa yang ada pun murah lah juga....sesuailah dengan harga dan lokasinya.

Selain dari BBQ land...ada banyak lagi steamboat yang best di KL. Saya rasa steamboat paling best ialah Tupai-tupai dan Flamming. Tupai-tupai, saya suka kuahnya..memang terbaik! Manakala flamming sebab hidangannya yang pelbagai!

Apapun tahniah kepada pihak restoran yang mencetuskan idea ini. Satu lagi langkah positif untuk usahawan Bumiputra...!! Jadi, bagi sesiapa berminat...boleh lah terjah restoran ini yer...

Tips :
1. Jangan bandingkan dengan Seoul Garden atau Flamming...memang jauh ar bezanya.
2. Kalau pergi hari biasa, takyah booking pun takpe. Cuma kalau pergi weekend, mungkin lebih baik booking ( nak pula awal bulan).






Sekian.

rajaazrul.

Wednesday, September 28, 2011

Jalan-Jalan : Terengganu

Salam semua,

Baiklah..untuk segmen Jalan-jalan, kali ini saya tertarik nak bercerita pengalaman melancong dalam negara pula. Siapa kata berjalan dalam negeri tak menarik? Selain kos murah, malah kita juga dapat membantu industri pelancongan tempatan. Untuk pertama kali, saya melancong secara bajet, perancangan dibuat memang simple...dan adhoc jugalah...dan destinasi pilihan adalah Kuala Terengganu.

Aik..nape KT ( singkatan bagi Kuala Terengganu)? Jawapan saya mudah...KT juga lengkap dengan pakej pelancongan menarik. Selain budaya, ia juga kaya dengan keindahan alam sekitar dan pantai menarik. Makanan pun sedap jugak. Kebetulan pula, kawan saya berada di KT iaitu Suhazrie. Jadi, secara rasmi dialah dilantik menjadi guide saya sepanjang berada di sana.

Saya pergi bersama dengan rakan saya, Fendy. Namapun plan adhoc, jadi tak sempat nak rancang dengan kawan-kawan yang lain. Insyaallah..mungkin tahun-tahun depan.

Berikut catatan ringkas saya sepanjang perjalanan ke bumi kelahiran Zizan Raja Lawak nie...

Bertolak ke KT:
Nak jimat? Naik lah pengangkutan awam. Tak payah pening, dan juga tak penat. Saya menaiki bas transnasional. Lagipun naik bas ni pun menarik juga. Ramai je Mat Salleh turut naik bas. Maknanya..ia lebih murah dan berbaloi. Perjalanan memakan masa selama 8 jam, dari jam 1100 malam sampailah lebih kurang jam 06.00 pagi. Bas dia agak selesa, dua tingkat.

Sampai di stesen bas KT, berjumpalah dengan Sue ( nama timangan Suhazrie). Nasib baik ada kereta. Jadi, dah jimat kos pengangkutan :-)

Jalan sekitar bandaraya KT:
Selepas solat subuh, Su membawa kami bersarapan di sebuah gerai nasi kerabu. Saya tak pasti kat mana..tapi nasinya memang sedap. Ada pula daging bakar yang masih panas. Kalau nak tahu, dagingnya dibakar panas-panas...memang berasap jugalah kedai tu. Haha..

Selepas bersarapan, kami menuju ke Muzium Terengganu. Muzium Negeri ini merupakan muzium terbesar di Asia Tenggara. Memang tidak dinafikan lagi...memang besar...rekabentuknya juga tak ubah seperti Istana Zaman Silam...dan diilhamkan dari senireka bangunan tradisional terengganu. Bayaran masuk : RM 5. Agak murah lah juga...cuma bahan pameran muzium ini bagi saya masih belum cukup interaktif berbanding dengan Muzium Negara. Jadi, mungkin pihak muzium kena mainkan peranan untuk jadikan ia sebagai tarikan utama apabila bertandang ke KT.

Tapi saya suka masuk ke Muzium ini mungkin disebabkan senibina dan keunikan bangunan yang tersergam indah ini. Jadi, kalau anda ke KT, ingat..ia adalah tempat wajib kalau ke sini. Selain itu, Batu bersurat turut dipamerkan di sini...hihi.

Selepas melawat Muzium, kami bertolak ke Masjid seberang Takir, untuk solat Jumaat. Selesai solat, masa makan!! Kami makan di sebuah gerai berhampiran dengan lapangan terbang. Disitu dijual pelbagai jenis makanan bergoreng termasuklah keropok dan ketam goreng. Memang sedap...!!! Banyak juga lah yang kami makan....termasuk lah sotong,udang, ketam, ikan...
Harganya dalam RM15 per head.

Selepas makan, kami mula check in hotel. Hotel kami pilih ialah Tanjung Vista. Terletak berhampiran dengan pantai batu burok. Bilik dia, kira nya OKlah...tapi saya rasa hotel ini agak mahal, walaupun sudah menggunakan gov rate. Breakfast dia pun rasanya sederhana...tapi kira OKlah kalau sesiapa yang teringin nak tidur hotel..hehe.

Petang itu, kami tidur sekejap..mungkin akibat keletihan selama 7 jam perjalanan dengan bas. Selepas mandi ( dalam jam 7pm), kami pun ke Marang - pantai kelulut untuk menikmati makanan laut di sana. Jarak KT ke Marang, tak jauh. Dalam 20 minit perjalanan. Kalau bernasib baik, dapatlah tengok bulan mengambang. Memang cantik. Dari kejauhan, anda juga akan nampak lampu-lampu nelayan yang sedang mencandat sotong. Menurut Su, kalau ada rezeki, bolehlah datang mencandat sotong. Sotong nya fresh dan dimasak terus!! Hurmm...nampak best je!!

Malam itu kami menikmati juadah laut seperti biasa.....sotong, udang, hurmm..kerang pun ada. Dan semua sekali tak sampai RM15 sekepala. Kira Oklah tu...order pulak air gelas besar kan...hehe.

Hari Kedua : Tasik Kenyir.

Hari kedua...hari pengambaraan buat kami semua! Kenapa?? Kali ini kami nak buat kelainan...kalau sesetengah orang, suka datang ke Terengganu untuk shopping, tapi saya nak buat sedikit pembahuruan...iaitu ke Tasik Kenyir. Sebenarnya, tak terfikir pun nak ke tasik kenyir ni...tapi alang-alang dah sampai...rasanya tak lengkap kalau ke sini. Lagipun, saya tak pernah lagi ke Tasik ini.

Tasik kenyir terletak dalam 80 km dari KT. Lebih kurang 2 jam perjalanan. Anda boleh mengikut jalan Kuala Berang...dan pastikan minyak anda diisi penuh, kerana stesen minyak terakhir ialah di Kuala Berang. Jarak Kuala Berang ke Tasik Kenyir dalam 40km...dalam 30 minit perjalanan. Sepanjang perjalanan, anda akan melalui kampung-kampung melayu...Menurut Su, kawasan tersebut selalu banjir.

Sampai sahaja di Tasik Kenyir, suasananya memang berbeza. Landskap nya teratur...dipenuhi dengan pokok kelapa sawit. Dan tasiknya memang luas...macam laut. Airnya kebiruan...serius...saya rasa ini antara tempat yang paling cantik di Malaysia. Tahniah pada siapa yang mengilhamkan untuk membina tasik kenyir ni. Empangan Kenyir merupakan antara empangan terbesar di Malaysia. Tetapi, saya tidak dapat melihat empangan ini, kerana kawasan empangan adalah kawasan larangan.

Kami meletakkan kereta di pengkalan Gawi, dan terus ke Pusat Penerangan Pelancongan Tasik Kenyir. Saya sempat bertanya, apakah tempat-tempat menarik yang harus pergi ketika berada di Tasik kenyir. Menurut pegawai bertugas, Tasik Kenyir mempunyai banyak tarikan pelancongan. Antaranya air terjun, pulau Herba, Kayak, Kelah Santuari dan Gua Bewah. Kami membuat keputusan untuk mandi Air terjun dan melawat Pulau Herba.

Untuk pergi ke tempat-tempat tersebut, anda perlu menyewa bot. Kadar sewa bergantung kepada bilangan orang, dan juga tempat yang dilawati. Untuk pakej Pulau Herba - Air Terjun - Kayu Mati, saya dapat harga RM150 satu bot. Lebih kurang, RM 50 sekepala. Kira Oklah tu....takyahlah nak berkira sangat...hihi.....

Lepas itu, kami pun menikmati kesejukan air terjun Sauk, yang sememangnya cantik dan nyaman. Selepas 2 jam mandi, kami meneruskan perjalanan ke Pulau Herba ( atau Taman Herba). Di sini terdapat pelbagai jenis herba...dan antara menjadi tumpuan ialah Tongkat Ali dan Kacip Fatimah. Bagi yang nak merasa tongkat ali asli, disinilah tempatnya. Memang pahit tahap gaban...tapi khasiatnya memang berbaloi!!

Selepas ke Taman Herba, kami meneruskan perjalanan dengan bot ke kawasan Kayu Mati. Nama je kayu mati, kenapa? Sebab Tasik kenyir merupakan tasik buatan manusia. Dahulu ia adalah kawasan hutan belantara. Tidak hairanlah...banyak lagi peninggalan kayu mati di sini. Ia seperti sebuah kawasan perkuburan lama. Memang cantik!!

Pada jam 1pm, berakhir ekspidisi Kenyir kami. Memang terbaik!! Cukup berbaloi...kalau ada masa, memang saya teringin ke Kelah Santuari atau Gua Bewah...takpun mandi di Air Terjun Lasir, yang dikatakan antara yang cantik di sini. Selepas itu, kami pun mula bertolak pulang ke KT.

Sampai di KT, tak banyak aktiviti yang kami lakukan. Cuma tidur, dan makan...hihi. Kebetulan pula petang itu, hujan lebat. Jadi, masa kami banyak terbuang di bilik....

Hari Ketiga : Pulau Wan Man + Shopping

Kalau ke KT, salah satu tempat yang wajib anda pergi ialah Masjid Kristal dan Taman Tamadun Islam. Harganya dalam RM15...dan disini, anda akan dapat melihat monumen masjid terkenal di seluruh dunia. Bagi saya, ia cukup menarik, cuma masih belum terbaik secara keseluruhannya. Kenapa? Taman tersebut seperti tidak terurus, rumput panjang, dan ada sesetengan kawasan tidak cukup interaktif. Iyalah, saya pergi pula di tengah kepanasan...tapi tidak banyak kerusi di sediakan. Saya rasa, pihak pengurusan kena belajar dengan kaedah membuat taman mini di Shenzhen iaitu Window of The world.

Tetapi keseluruhannya, masih tetap menarik dan sesuai untuk dilawati. Selepas melawat TTI, kami menaiki river cruise. Untuk naik river cruise, bayaran dalam RM5. Ini antara river cruise yang menarik bagi saya. Kenapa? Disini anda akan dapat melihat kawasan menarik sekitar sungai Terengganu. Menariknya lagi, akan ada guide yang memberi penerangan sepanjang kawasan lawatan. Jadi, dapatlah menambah sedikit pengetahuan tentang sejarah dan asal usul Kuala Terengganu.

Selepas makan tengahari, kami semua bertolak ke Pasar Kedai Payang. Tujuannya adalah untuk membeli belah. Tapi, saya bukanlah Shopholic, jadi tak berapa sangat nak membeli barang. Disini ada banyak barangan yang anda boleh beli. Kalau nak beli songket, disini jugalah tempatnya. Selain itu, anda juga boleh membeli buah kabung...yang ini memang sedap dimakan bersama dengan Lai Chee Kang ataupun sirap. Apapun, kena bijak menawar, barulah anda akan mendapat harga murah.

Malam itu, bas kami bertolak jam 11 pm tepat. Sebelum menaiki bas, sempat juga saya makan malam di Seberang Takir. Selepas itu, kami tertidur dalam bas...sedar-sedar, sampai KL dalam jam 6am. Nasib baik cuti, jadi sempatlah tidur puas-puas masa siang tu.

Apapun, Terengganu antara negeri yang cantik di Malaysia. Ia cukup lengkap dengan pelbagai pakej. Mungkin dari segi hospitaliti, masih banyak lagi perlu dibaiki dan ditingkatkan lagi. Insyaallah...next trip, ada peluang...saya teringin nak melawat pulau-pulau di sana pula.

raja azrul.
Kubah masjid Kristal - dalam





Tuesday, August 23, 2011

Puasa ... puasa.... raya......

Salam Ramadan buat para pembaca...

Wow...kita dah nak masuk bulan Syawal kan? Memang sekejap masa berlalu. Hari ini ( masa artikel ini ditaip) kita dah masuk hari ke 23 berpuasa. Insyallah, dalam masa seminggu kita akan berhari raya.

Aku tak nak cerita pasal raya, ini kerana raya belum tiba lagi. Jadi, dalam mood puasa ini, rasanya lebih baik kita kongsi tempat makan best ketika berbuka puasa. Ada orang kata, bulan puasa tak baik membazir. Bagi aku, membazir ini besar maknanya. Maksudnya, janganlah rambang mata akhirnya makanan dibeli dibuang begitu sahaja.

Oklah...ini antara tempat2 best berbuka puasa ketika bulan Ramadan 2011 ....

1. Makan di Fish & Co:
Sapa suka makan fish n chip? Jadi ini antara tempat terbaik untuk anda menikmatinya. Fish n Co ini terletak di One Utama, lokasinya sebaris dengan Seoul Garden. Harganya?? Lebih kurang makan Pizza Hut lah...kiranya kalau anda bajet dalam RM20, insyallah anda boleh dapat fish n chip yang sedap. Cubalah juga squid dia...sedap gak...buat grilled...memang masyuk sambil cicah dengan tartar sos. Huhu....

2. Seoul Garden:

Pernah dengar? Yeargh...bagi peminat grilled & BBQ, ini antara tempat harus anda kunjungi. Memang sedap. Walaupun nama dia seoul garden, tapi makanan dia halal. Sumber halal...jangan risau. Ada 3 cawangan iaitu One Utama, Kerinchi ( Plaza Pantai), dan Puchong. Lazimnya aku makan kat One Utama dan Kerinchi. Kalau di Kerinchi, tempat dia besar, cuma agak old style. Mungkin ini antara yang awal di KL kot.

Ada pelbagai jenis menu. Konsepnya ialah buffet set. Satu kepala dewasa ialah RM46.50 nett. Nampak mahal, tapi memang puas hati. Kat sini juga konsepnya ialah masak-masak. Maknanya kena masak...huhu...tapi memang syok!

3. Pizza Papa John:


Pertama kali aku menikmati pizza papa john ini. Lokasinya ialah di Berjaya Time Square. Ada lagi cawangan dia, tapi aku tak pasti kat mana. Sama gak macam pizza hut dan domino, tapi aku rasa pizza papa ni ada keistimewaan tersendiri. Harganya pun lebih kurang, dalam RM20 seorang.

Selain pizza, ada gak makanan lain. Antara yang terkenal ialah cheese stick, chicken wing, soup dan macam-macam lagi. Tapi makanan dia tak pedas because takde sos cili. Ada sos pun, sos tomato. Huhu...jadi, kalau anda jenis suka makan pedas, mungkin papa john bukanlah pilihan anda.

4. Jom Priok, Kelana Jaya.

Jom makan lagi!! Kali ini pula ialah steamboat buffet, iaitu di Jom Priok, Kelana Jaya. Istimewa restoran ini ialah dia mempunyai dim sum halal. Jangan risau, restoran ini dimiliki oleh melayu sepenuhnya. Terletak dalam Giant Kelana Jaya, restoran ini menawarkan buffet ramadan sebanyak RM39.80 satu kepala. Kalau bukan bulan puasa, harganya dalam RM25++. Bezanya, dalam bulan puasa, menu nya agak banyak.

Main course, ialah steamboat. Aku suka gak steamboat kat sini kerana ia bersih dan tersusun. Makanannya agak segar, namun pilihannya taklah sebanyak di Flamming. Kalau anda suka steamboat + Dim Sum, rasanya ini antara tempatnya. Kalau kuah steambot yang sedap, aku rasa di Tupai-Tupai, Shah Alam.

Dim Sum dia memang sedap. Memang rindu nak makan dim sum halal sebab last makan masa kat Hong Kong dulu. Sos kat sini pun sedap gak, ada 8 jenis pilihan sos. Jadi, kalau nak rasa kelainan...cubalah Jom Priok, Kelana Jaya.

5. Warung Solo, Shah Alam.


Terletak di belakang UiTM, berhampiran dengan Jakel. Ini merupakan gerai ayam penyet paling sedap pernah aku makan. Harganya pun taklah mahal sangat, lebih kurang harga ayam penyet di tempat lain. Selain ayam penyet, ada gak menu-menu lain. Mereka gunakan ayam kampung sebagai menu utama. Jadi, rasanya memang lah sedap, dimakan pula dengan sambalnya yang sememangnya mengancam!

Oklah..ini Top Ten makanan sedap aku rasa masa bulan puasa 2011 ( jangan terliur yer):

1. Masakan ibu : sah2.. bulan puasa ini, masakan air tangan mak aku tetap di hati. Aku cuma sempat berbuka puasa dengan mak aku 2 hari sahaja. Itupun pada hujung minggu, tapi menu masakan dia walaupun simple, tapi tetap sedap. Menu hari pertama masa sahur ialah Nasi putih + Ikan masin goreng (perah limau). Menu berbuka pula - Sup Tulang + Paru goreng berlada. Hari kedua pula, mak aku masak " Udang masak lemak campur nenas". Terbaek!!

2. Nasi Arab TTDI - Kalau ke Bazar TTDI, ada satu gerai jual nasi arab. Memang sedap ar gak, kurang minyak dan lemak. Ada pilihan sama ada nak ayam atau kambing. Nasinya dimakan dengan tomato puri dan kuah khas.

3. Nasi Lemak Ayam : Makan nasi lemak?? Eh..bulan puasa ni makan nasi lemak pun sedap tahu. Kat bazar TTDI ini, ada sejenis nasi lemak dimasak kukus dan makan pula dengan ayam goreng. Harganya dalam RM5.

4. Nasi Kukus: ini merupakan makanan istimewa dari Kelantan. Nasi tersebut kukus, dimakan dengan ayam goreng rempah dan sambal tumbuk. Pedas, tapi mengancam. Harga dalam RM5.50 sebungkus. Tapi memang puas hati sebab ayamnya besar.

5. Putu Piring : Aku bukanlah penggemar putu piring. Tapi setelah aku makan putu piring kat Bazar ni, terus jadi suka pula. Memang sedap. 1 set = RM4, dalam 8 kuih. Rasanya manis dan akan jadi sedap bila makan dengan kelapa parut.

6. Murtabak : Ini makanan selalu ada kalau time puasa. Kat bazar TTDI ini, paling terkenal ialah Raja Murtabak. Harganya dalam RM3 sebiji. Tapi ada gak harga RM10 iaitu murtabak kambing. Tapi rasanya memang tip top. Kenapa? Sebab rasa daging dan telur tu memang sebati. Memang puas hati dan tak rugi ar beratur panjang.

7. Nasi kerabu : Aku antara penggemar nasi kerabu. Kat bazar ni, ada banyak jenis orang jual nasi kerabu. Kebanyakan sedap...paling suka kalau kombinasi daging bakar dan solok lada. Disini harga dalam RM4-RM6 sebungkus.

8. Lepat Ubi dan Pisang : Fuhh....ini memang sedap! Harga dalam RM0.50 sebungkus.

9. Gulai Ikan Masin + Nenas : Ada satu kedai makcik kat bazar ini yang menjual lauk ini. Memang terbaiklah...makan pula dengan nasi panas!

10. Sambal tempoyak: Sekarang tengah musim durian kan? Jadi, adalah juga masanya mood aku nak makan sambal tempoyak. Kat KL ini, ada banyak kedai yang jual. Rasanya pun sedap...nak pula makan dengan nasi...

Oklah..masa tuk ambil gambar!!


Jom Priok, Kelana Jaya...


Mala makan...jangan segan2!! Hihi


Fish N Co...memang terbaik!


Sambal tempoyak...feveret sepanjang zaman...!


Lepat Ubi...Huhu...



Putu Piring TTDI...sedap dan manis!

Gulai Udang mak aku...sentiasa di hati!

Jadi, buat para pembaca...selamat berpuasa...Puasa penuh tahu!! Hihi...

rajaazrul

Thursday, August 04, 2011

Bermula Puasa 2011

Salam buat semua..

Bulan puasa sudah pun bermula. 2011 - maknanya tahun kedua aku berpuasa di bumi Kuala Lumpur. Rutin aku ketika puasa sama sahaja seperti ketika tidak puasa. Cuma waktu makan sahaja berbeza.

Jadual pejabat aku berubah dimana kami akan bekerja seawal jam 8.30 pagi sehinggalah ke jam 4.30 pm. Selepas itu, apa lagi...pergi ke bazaar ramadhan laa....Bazar di sini banyak pilihan. Ada menu-menu yang pelik pun ada. Ada juga kuih yang aku sendiri tak pernah jumpa. Makanan western pun ada. Harga?? Jangan ditanyalah...kalau di KL, harganya pasti lah mahal berbanding dengan tempat lain. Disini, harga sebiji kuih lepat ialah RM0.50, popia pula main kira set iaitu RM5 untuk 4 ketul...huhu..macam2.

Takpelah..yang pasti kualiti makanan terjaga, dan rasanya sedap. Jangan luar sahaja nampak cantik, tapi rasa..mak ai....memang teruk! Lagi bahaya, kalau kita makan ada kesan mudarat pula. Hari ini dah masuk hari keempat berpuasa. Memang tak sedar kan...dan bermulanya puasa tahun ini, aku rasakan pelbagai ujian yang datang.

Benarlah..ujian Allah bukan sekadar menahan lapar dan dahaga. Juga Dia menguji kita dalam pelbagai bentuk -mental, fizikal dan emosi. Inilah dunia...penuh rencah dan pelbagai ragam manusia. Mungkin penangan puasa kali ini menjadikan aku lebih matang dalam berfikir dan bertindak. Paling penting, jangan mudah terpedaya dan belajar sesuatu itu dengan cepat dan pantas. Kesemua ujian ini menjadikan kita lebih sabar dan pastinya akan matang dalam membuat keputusan.

Aku berpegang pada satu prinsip...Tuhan sedang menguji kita, dan kita harus percaya...apa yang berlaku dan tertulis itu pasti ada hikmahNya. Teringat kata-kata ilmuwan, kita menangis kerana tuhan turunkan hujan, tapi rupanya selepas hujan, tuhan jadikan pelangi untuk kita. Maka, apa yang berlaku seawal Ramadan ini aku redha dan pasrah kerana aku yakin "pelangi" itu pasti akan muncul nanti...

Bagi mereka yang juga diuji..ingatlah...pasti ada hikmah di sebalik apa yang berlaku...amin...

terima kasih

Friday, July 29, 2011

Jalan-jalan : Bako, Sarawak



Hi Semua!

Fuh..agak lama tak berjalan dalam negara ( eh..bukan riak yer, tapi memang kenyataan). Maklumlah, dah hampir dua tahun kerja, tak pulak company trip yang request jalan-jalan dalam negara. Tapi alhamdulillah, kami semua ada buat plan ad hoc...pergi ke Kuching, Sarawak.

Kalau ikutkan Kuching ni dah masuk kali ketiga aku pergi. Takda apa yang menarik sangat pun ( jangan marah yer)...tapi aku suka satu jer, dia pun kebudayaan dan nature. Memang terbaik!! Kali ini aku ke Kuching, aku nak pergi tempat-tempat yang belum aku pergi masa 3 tahun lepas...iaitu...

Taman Negara Bako

Terletak dalam 1 jam perjalanan dari pusat bandaraya, taman negara ini antara paling mudah sekali nak pergi. Jujur, ini pertama kali aku pergi ke Taman Negara. Kiranya back to nature lah. Sampai sahaja je ke sana, kena naik bot ke pintu masuk utama. Nampaklah pulau Santubong. Memang menarik lah...!! Sapa kata Malaysia tak cantik, betul tak?

Kebanyakan orang yang melawat Taman Negara ini ialah Mat Salleh. Kalau orang macam kita ni, memang susah nak nampak batang hidung. Kalau ada pun budak-budak sekolah...ntah hapa2 lah...at least, bagilah sokongan terhadap produk pelancongan Malaysia, betul tak? Percayalah cakap aku, kalau pergi ke Taman Negara ni, memang best wei!! Nak pulak budak bandar macam aku ni.

Kat dalam tu, kami pilih untuk buat jungle tracking selama 800m. Nampak je dekat, tapi...fuh...memang mencabar gak lah...kalau dapat mandi air terjun, memang lagi best! Tapi air terjun jauh...dalam 3km, kena makan masa setengah hari. End of the track ialah pantai....tapi aku tak mandi. Sebab panas sangat kot. Lagipun, kami semua nak tengok Sea Stack iaitu monumen penting jika ke Taman Negara ini...apalagi...berjaya lah...nak tengok stack ini kena naik bot...tambah bayar dalam RM50 per boat...lebih kurang RM10 ar sorang..oklah tu kan...kira sedekah jugaklah kat pembawa bot tu...

Lepas tu, kami pun pulang ke Kuching. Kira oklah...setengah hari pun lepas kami ke sana. Tapi kena bertolak pagi-pagi, sebab kat taman negara ini panas. Yerlah, taman negara ini terletak di tepi laut..memang terasa bahang kehangatannya. Kalau yang jenis jaga kulit, kenalah letak sunblock banyak-banyak.

Serikin :

Ini antara tempat yang baru aku pergi semasa di Kuching. Ia terletak di sempadan Indonesia. Serikin adalah pasar tamu, tak ubah seperti pekan sari. Tapi aku tak berapa suka sangat, mungkin disebabkan shopping kot. Barang-barang kat sini kebanyakannya datang dari Indonesia. Peniaga pun bercakap indonesia. Paling murah aku lihat ialah tikar kayu iaitu harga dalam RM100. Ada juga kain batik, baju kelawar, keychain dan telur penyu..huhu. Bagi aku biasa sahaja, jadi aku tak beli apa sangat kat sini. Cuma beli makanan ringan sahaja.

Oklah..malas nak cerita panjang. Lebih baik aku paparkan gambar untuk tatapan semua. Cuma rasa agak frust sebab tak dapat jumpa Melody masa kat Kuching. Yelah, tiap kali aku datang je, mesti dia tetiba ada plan lain..huhu. Takpelah...mungkin tiada rezeki. Mel, kalau kau datang KL, bagitahu yer!! Haha....

Ok...layanz!!!


Ni dah lain macam jer...haha


Di hadapan pintu masuk taman negara!



Aksi jurugambar pro...cewah!




Sea Stack...trademark Bako


Aksi Kak Yan ...fuh...menarik!

Hadapan tandas...ces..!


Bergambar di hadapan batu..macam artis lah pulak

Our team - yeargh..next trip? Taman Negara Pahang?

rajaazrul

Thursday, July 28, 2011

Puasa datang lagi...

Salam buat semua...

Hari ini 28 Julai 2011. Kalau ikut kiraan, maknanya lagi 3 hari lagi kita akan berpuasa. Wow...memang cepat masa berlalu kan? Sedar tak sedar, dah nak masuk bulan Ogos. Seperti biasa, aku masih lagi bekerja, mencari duit ...hehe.

Semalam, kerajaan telah mengumumkan 13 ribu GSTT diserap sebagai jawatan tetap. Ada jugalah beberapa rakan aku sms kepada aku mengenai berita tersebut. Tapi apa yang aku mampu buat? Cuma sekadar ucapkan tahniah kepada mereka yang diserap. Bagi aku, laluan aku sudah berubah. Aku bukan lagi seorang guru formal yang mengajar di sekolah. Buku rekod, latihan, buku rujukan dan sebagainya bukan lagi teman aku.

Aku kini sudah beralih arah. Alhamdulillah, walaupun hampir satu tahun setengah aku meninggalkan alam perguruan, namun jiwa pendidik aku masih ada. Aku masih lagi membuat kerja sambilan mengajar di rumah-rumah, dan aku rasa ini antara kerja yang menyoronokkan. Sedikit mencabar terutama apabila berhadapan dengan pelajar-pelajar yang tidak minat belajar, tapi ia boleh diatasi dengan pendekatan tertentu. Mujur, dengan pengalaman mengajar aku dahulu sedikit sebanyak membantu aku meningkatkan mutu pengajaran.

Membuat "part time tuition" memang memenatkan. Pulang sahaja bekerja, aku terus bersiap-siap untuk ke kelas. Itu belum lagi kalau tersangkut dalam kesesakan lalu lintas. Memang sabar je lah jawapannya. Tapi hasilnya alhamdulillah. Lepaslah kalau nak menyara diri di bumi Kuala Lumpur ini. Bulan ramadhan ini menjadikan aku tidak menang tangan. Bukan sibuk nak buat kuih raya, tetapi terpaksa memberikan fokus kepada anak-anak murid aku yang akan mengambil UPSR, seminggu selepas hari Raya. Memang sudah tak lama, jika ditolak cuti raya, kiranya kurang daripada 40 hari.

Apa yang pasti, aku dah melakukan terbaik. Biarpun aku hanya membuat tuisyen secara sambilan, tapi bagi aku, tiada istilah "sambilan". Semasa mengajar, aku harus fokus. Aku juga harus kreatif, tersusun dan sistematik. Maklumlah, ia bukan kerja part time macam di 7-eleven...

Oh yer, ramai juga pembaca yang menghantar e-mail mengenai PTPTN blacklist dan meminta contoh surat rayuan. Ada juga yang bertanya mengenai rayuan dan sebagainya..apapun aku bukan pegawai PTPTN. Langkah terbaik berjumpa dengan pegawai atasan. Contoh surat yang aku lampirkan hanya sebagai rujukan. Insyallah...mungkin ia boleh membantu kalian semua.

Oklah..masa untuk menyambung kerja...jumpa lagi

rajaazrul
Oklah,

Saturday, July 16, 2011

Jalan-Jalan : Hong Kong



Hello semua,

Sedar tak sedar dah masuk bulan Julai...fuh, siapa sangka yer...sekejap sahaja rasanya dalam tahun 2011 ini. Baiklah, kali ini aku dah berkongsi dengan semua pembaca tentang pengalaman aku ke Hong Kong - pada bulan Jun lepas.

Sebenarnya aku tak lah target nak pergi Hong Kong tahun ini, mungkin sudah rezeki agaknya, company aku telah memilih aku mengendalikan group MAA ke Hong Kong. Bunyi macam mencabar tapi ia tidaklah mencabar seperti mana group ke London pada bulan lepas.

Oklah, inilah serba sedikit coretan aku sepanjang 3 hari aku berada di sana

30 Jun 2011 - Hari pertama:

Seperti biasa, aku sudah berada di KLIA seawal jam 6 pagi. Selesai sahaja check in, semuanya berjalan dengan lancar. Namun atas beberapa masalah teknikal ( kesibukan lalulintas udara), flight kami delay selama 1 jam. Rasa bengang gak tapi nak buat macam mana sebab semuanya adalah di luar kuasa aku.

Sampai di Hong Kong dalam jam 2 petang. Imigresen? Biasalah tetap ramai. Airport Hong Kong memang besar dan moden. Aku rasa airportnya agak efisyen dari KLIA. Dan menariknya ia dibina diatas satu pulau iaitu Lantau Island. Selesai semuanya, kami semua berjumpa dengan guide dan terus ke pusat bandar yang memakan masa selama 45 minit. Sepanjang perjalanan kami disajikan dengan panaroma indah iaitu pelabuhan Hong Kong. Memang canggih dan moden. Suasana ini pernah aku lihat di Singapura tapi aku rasa Hong Kong mempunyai pelabuhan yang sibuk dan besar. Disini jugalah merupakan pintu masuk barangan dari Tanah Besar China.

Sampai sahaja di pusat bandar, kami terus menikmati makan tengahari walaupun sudah jam 4 petang. Oh yer, masa Hong Kong dan Malaysia sama sahaja. Jadi, tak perlu lah nak tukar jam. Hehe...selesai sahaja makan, terus ke hotel iaitu Regal Kowloon yang terletak tak jauh dari restoran kami.

Dalam jam 6.30pm, kami semua berkumpul semula di lobby untuk menikmati makan malam. Tempat makan malam kami ialah India restaurant. Walaupun masakan India, tapi ia tidaklah sepedas kari mamak di Malaysia. Entahlah..mungkin ia bersesuaian dengan selera tempatan agaknya.

Selesai menikmati makan malam, kami ke Avenue Of Stars. Sebenarnya ia seperti water front Kuching ataupun Marina Bay di Singapura. Tak jauh beza..cuma nya ia digelar Avenue of stars kerana di sini ada pelbagai model tapak tangan bintang2 ternama Hong Kong. Disini juga ada patung Bruce Lee. Suasana pada waktu malam memang meriah. Pada jam 8 pm, bermulanya Sympohny of light iaitu pancaran lampu terbesar di dunia. Memang menarik ...

Pada jam 9 pm, kami ke Ladies Street untuk shopping. Suasananya tak ubah seperti Petaling street. Disini terdapat pelbagai barangan termasuk lah cenderamata. Kat sini, anda kena pandai menawar. Aku sebenarnya tak suka sangat menawar ni. Aku lebih suka fixed price. Tapi terpaksa lah juga menawar di sini. Tak banyak sangat aku beli di sini kerana kebanyakan barangan aku dah beli semasa melawat Shenzhen pada tahun lepas.

Jam 11 pm, semua pulang...apa lagi...tidur....zzzzZzz....

1 Julai 2011 - Hari Kedua

Bermulanya bulan baru. 1 Julai merupakan cuti umum bagi Hong Kong. Ini kerana ia adalah Hari penyerahan Hong Kong kepada China. Mengikut sejarah, Hong Kong dahulu adalah di bawah jajahan British. Jadi, pada 1 Julai 2007, secara rasminya Hong Kong telah diserahkan di bawah kerajaan China.

Sama seperti Hari Kebangsaan, pada hari tersebut berlakunya perarakan besar-besaran di Bauhinia Square. Jalan agak sesak di kawasan tersebut. Pada hari kedua, kami meneruskan perjalanan ke Pulau Hong Kong. Ia terletak lebih kurang 15 minit perjalanan. Sampai di sana, kami pergi ke Islamic Centre Hong Kong untuk bersarapan. Disini adalah tempat makanan halal dan aku boleh jamin dim sum di sini memang sedap!!

Setelah bersarapan, kami ke Aberdeen Fishing village. Nama je fishing village, tapi sekarang dah jadi tempat pelancongan. Banyak pelancong datang ke sini untuk mengambil gambar. Selain itu, mereka turut berpeluang menaiki sampan - macam tongkang tu. Harganya aku tak pasti...tapi rasanya dalam RM15 untuk 20 minit cruise. Disini juga terdapat restoran Jumbo. Restoran terkenal di Hong Kong. Bagi yang tak tahu, restoran ini merupakan lokasi filem God Cooking ( tak brapa ingat nama betulnya) yang dilakonkan oleh Stephen Chow.

Selepas Aberdeen, kami bertolak ke Pusat Barangan permata. Apa lagi, shopping lah!! Ada banyak pilihan, dan aku rasa harganya pun boleh tahan. Tak lah mahal sangat. Contohnya rantai jade harganya dalam RM70. Kira murah lah jugak. Tapi aku tak beli apapun...mungkin takde mood nak bershopping.

Setelah puas membeli belah, kami semua bergerak untuk makan tengahari. Sebelum makan, sempat sekejap singgah di Victoria Peak ( mid level) untuk bergambar. Victoria peak ni tak ubah macam Bukit Bendera di Pulau Pinang. Dari situ, anda akan dapat melihat pemandangan Hong Kong dari atas. Kat situ juga ada kedai-kedai menjual cenderamata, tapi aku rasa harganya mahal berbanding dengan Ladies Street.

Pada jam 1.00 pm, kami pun menikmati makan tengahari di Islamic Centre. Kebetulan pula ia waktu puncak, memang penuh. Ramai pelanggan di sini terdiri daripada golongan arab, Pakistan dan Indonesia. Setelah makan, kami terus ke Disneyland.

Cerita pasal Disneyland, ia terletak di Lantau Island. Lokasinya agak jauh dari pusat Bandar tapi ia berdekatan dengan lapangan terbang. Disneyland HKG adalah disneyland paling kecil di dunia. Mungkin kerana ia dibuat diatas pulau. Pertama kali aku ke Disneyland, bagi aku ia tak ubah seorang kanak-kanak yang masuk ke alam fantasi. Dengan kata lain, Disneyland sesuai untuk kanak-kanak. Disini terdapat 3 zon iaitu Adventure land, Tomorrow Land dan Fantasy Land. Semua permainan di sini kebanyakannya sesuai untuk kanak-kanak.

Aku sempat bermain beberapa permainan sahaja..tapi paling aku suka ialah Mickey 3D dan Roller Coaster. Oh ye, ada satu sahaja Roller Coaster di Disneyland yer...hehe. Itu pun roller coaster indoor. Tapi ini antara tarikan paling menarik di sini. Mungkin sesuai dengan jiwa muda aku kot..hehe.

Selain itu, aku paling suka melawat Tarzan House, Jungle River Cruise, Mickey 3D dan small house. Memang cute patung2 itu menyanyi! Hebat!! Hehe...overall Disneyland ini memang sesuai ler untuk budak-budak. Untuk berjiwa remaja, rasanya baik lah pergi ke Universal Studio Singapore berbanding dengan Disneyland.

Selesai sahaja pertunjukkan bunga api, kami semua pulang ke hotel.

2 Julai - Hari Ketiga:

Hari pulang...tidak banyak aku lakukan. Mungkin kerana masanya terlalu singkat..jadi aku tidak berkesempatan pergi ke tempat lain. Alhamdulillah, tiba di Kuala Lumpur pada jam 6.00 pm dengan Malaysia Airlines.


Hmm..baiklah ini beberapa tips ketika anda merancang untuk melawat Hong Kong:

1. Hong Kong tak perlukan Visa. Kalau anda ke China, yup..perlukan visa.

2. Di HKG, pasal pengangkutan bukan masalah utama. Disini terdapat kemudahan train yang ada daripada airport ke pusat bandar.

3. Sama seperti China, tandas nya tidak ada kepala paip..paham2 je lah....

4. Makanan di HKG agak mahal berbanding dengan tempat lain. Aku cadangkan kalau percutian pendek, mungkin boleh bawa makanan ringan atau makanan dalam tin.

5. Selain disneyland, kalau anda boleh melawat Ocean Park...theme park yang setaraf dengan DreamWorld di Gold Coast.

6. Bahasa di Hong Kong ialah Kantonis. Majoriti penduduk HKG bertutur dalam kantonis. Tapi, mereka boleh memahami English lebih baik daripada penduduk China.

7. Kawasan yang sesuai untuk anda tinggal ialah Tsim Sha Shui..kawasan ini tak ubah seperti Bukit Bintang, dan disini terdapat banyak pilihan hotel bertaraf 3 - 5 Bintang.

8. Makanan halal ada di Hong Kong tapi tak banyak. Kalau nak rasa makanan Cina Muslim, lebih baik anda ke Islamic Centre. Dijamin 100% halal.

Jadi, apa lagi? Kalau ada sesiapa yang berminat ke Hong Kong, saya cadangkan anda pergi dalam bulan 9 atau 10, kerana pada waktu tersebut adalah Low season untuk Hong Kong. Huhu..oklah, selamat menyambut bulan Ramadhan al mubarak!






rajaazrul.