Travel

Travel

Mengira detik

Thursday, October 01, 2009

soalan kerap ditanya

Ada beberapa soalan yang lazim ditanya kepada aku, terutama dari teman-teman lama. Adoi, pening aku nak jawab...huhuhu.

Takpelah, di blog ini, aku cuba untuk jawab...

Jadi GSTT ke? Napa tak apply KPLI (kursus Perguruan Lepasan Ijazah)

- Aku dah apply untuk intake Jun lepas, tapi tak dapat. Nak wat macam mana, bukannya aku tak apply. Untuk pengetahuan, tuk apply KPLI kena tunggu iklan dari KPM. Bukan leh main apply jer macam SPA. So, kalau tahun depan ada, aku apply ar...

Ko kan pandai berdebat?? Tak apply PTD ke?

- Aku dah apply, tapi exam pun tak dipanggil lagi..nak wat macam mana. Unless ler orang SPA tu kroni aku..

Ko ada degree dalam engineering, apsal tak apply jadi engineer? Napa tak jadi cikgu?
- Kerja cikgu mungkinlah tak sehebat kerja engineer, tapi dari segi kepuasan, aku lebih suka kerja ini. Walaupun tak mencabar mana (ye ke?) tapi kepuasan akan terjadi bila ada anak murid kita score dalam exam. Lagipun, saya memang tak minat engineering, cukuplah 4 tahun aku belajar di UMP.

Ko taknak jadi lecturer poli ke? Macam kawan-kawan ko?

- Hurm..bukan senang nak apply lecturer, kalau di IPTA pngk kenalah 3.5 keatas. Macam aku yang pngk cukup-cukup makan ni, memang takkan dapat ler. Kalau lecturer poli, mereka akan amek orang yang lepasan biasiswa KPM dan DPLI.

Baik ko sambung master? At least ko leh apply pensyarah??
-Kalau boleh aku taknak apply master dalam bidang engineering. Biarlah dalam bidang yang aku minat. Tapi aku kena kerja dulu. Nak sambung Master kena pakai duit, bukan air liur. Hehehe...

Ko taknak kahwin lagi?
-Jawapan mudah...aku masih bekerja, dan masih dalam proses nak stabilkan kewangan aku. Nak kahwin bukan mudah, banyak benda kena amek perhatian..hehehe. Siapa dah kahwin, sure tahu kan?
(erm..ada calon ke?)

Hehehe..tu lah beberapa soalan yang asyik ditanya pada aku. Tak larat nak jawab..

Ok..nak sambung buat kerja. Jumpa lagi.

4 comments:

WanHidayat said...

Salam Raja...

seronok baca setiap jawapan ko...sgt lah jujur...

Apa2 pun aku doakan yang terbaik utk ko..

Mana tahu, insyaAllah...tahun depan aku akan balik ke Kuantan...hehehe

Doakan aku!!!

Melody said...

Wah.. Ada ruangan FAQ.
Dont worry , be happy. Janji kau bahagia. :)

Raja Azrul said...

dayat:-
-hehehe..thanks dayat..alah orang slalu dok tanya..so aku balas ler...

mel:-
-yup janji bahagia..tu yang paling penting!!

azwan bamadhaj said...

wah.. soalan2 reka cipta sendiri... grandz...


ang penting, satu pun dari soalan tu aku tak pernah tny.....

soalan2 yang aku tny....


bila nak pergi K****U?
bila nak melancong ke ***I?
dah jumpa *I** idaman ker?



hahahahah


post la soalan2 tu...


ada berani?